Borůvkový rychlo-koláč ve dvou variantách

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 45 minutes
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

  • 225 g Hladká mouka
  • 70 g Cukr krupice
  • 1 špetka Sůl
  • 1/2 ks Kypřící prášek
  • 1 ks Vejce
  • 1 ks Vanilkový cukr
  • 120 ml Olej nebo máslo

Instrukce

  • Letošní úroda borůvek zatím slibuje bohaté kuchařské a kulinářské nápady. Co nespotřebuji v čerstvém stavu, okamžitě zamrazuji a mám tak štědrou zásobu tohoto báječného lesního ovoce po celý rok.
    Plody borůvek obsahují třísloviny, antioxidanty, bioflavonoidy, karoteiny, provitamín A, vitamín C a vitamíny skupiny B. Dále pak draslík, hořčík, chrom, mangan, měď, zinek a železo.
    Preventivně působí proti infekcím, prodlužují život, napomáhají odvodňování, snižují hladinu cholesterolu v krvi, ochraňují buňky před volnými radikály a jsou pomocníkem při snižování tělesné váhy.
    Recept na tento bleskový koláč rozhodně vyzkoušejte. Nezabere příliš mnoho času na přípravu, zato s výsledkem se rádi pochlubíte. Připravila jsem pro vás dvě variantyJednu zdravou s použitím celozrnné mouky a druhou pro ty, kteří mají rádi klasiku.
    Tak pojďme na to!
    Co budete potřebovat?
    Rychlo-koláč zdravá varianta
    2 hrnky Bio pšeničné mouky
    špetka soli
    1 kypřící prášek
    1 vajíčko
    6 cl javorového sirupu (nebo medu)
    100 ml kokosového oleje
    125 ml vlažné vody
    Do mísy nasypte mouku a přisypte kypřící prášek. Dobře promíchejte a osolte. Přidejte ostatní suroviny a dobře těsto promíchejte, aby neobsahovalo žádné hrudky.
    Připravte si koláčovou formu o průměru 26  - 30 cm, kterou vyložte pečícím papírem. Pokud nemáte kulatou, použijte menší pekáček o velikosti 20 x 25 cm.
    Troubu si rozpalte na 180 °C.
    Těsto vlijte do formy na pečící papír a uhlaďte. Povrch posypte 1 hrnkem borůvek a zasypte křupavou drobenkou.
    Drobenka:
    2 PL kokosového oleje
    5 PL celozrnné BIO pšeničné mouky
    8 PL třtinového cukru
    kůra z 1/2 limetky
    Suroviny dobře promíchejte a proměte mezi prsty. Musí se drobit. Posypte na koláč a vložte do trouby. Pečte cca 30 - 35 minut při teplotě 180 °C. Proveďte test špejlí, zda je těsto řádně propečené. Vytažená špejle musí zůstat suchá.
      
    Rychlo-koláč ve staré dobré klasice
    Troubu si předehřejte na 180 °C. Potřebovat budete 1 hrnek borůvek.
    A teď si připravte velmi snadné těsto:
    225 g hladké mouky
    , kterou prosejte - nakypříte a provzdušníte její texturu
    70 g krupicového cukru
    1 vanilkový cukr
    1 vajíčko - lehce prošlehané
    1/2 kypřícího prášku do pečiva
    120 ml oleje nebo másla
    špetka soli
    Na drobenku pak vezměte:
    6 PL hrubé mouky
    8 PL krupicového cukru
    8 PL oleje
    Hladkou mouku prosejte a přisypte k ní kypřící prášek. Dobře promíchejte a osolte. Přidejte ostatní suroviny a vymíchejte v hladké jemné těsto bez hrudek.
    Těsto vlijte do koláčové formy o průměru cca 26 cm nebo pekáčku o velikosti 20 x 25 cm vyloženého pečícím papírem. Posypte borůvkami a zasypte drobenkou. Vložte do trouby a pečte př 180 °C cca 35 - 40 minut. Opět proveďte test se špejlí. Po vytažení musí zůstat suchá.
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account