Výživný domácí chléb. S vlákninou a vitamíny
Ingredience
- 3 hrnek Pšeničná celozrnná BIO mouka (lze použít i hladkou bílou)
- 1/2 ks Droždí
- 1 lžička Sůl
- 1/2 lžička Třtinový cukr
- 1 lžíce Chia semínka
- 2 lžíce Lněné seminko
- 450 ml Teplá voda
- 4 ks Čerstvý tymián
- 3 lžíce Kokosový olej (rozehřátý) (+ kapka na vymazání formy)
Instrukce
- Opusťte představy a mýty o tom, že pečení domácího chleba je kdovíjaká věda. Nehledejte v tom vůbec nic složitého ani nemožného. Vždyť upéci si svůj křupavý bochníček je takové malé poselství předávané všem ostatním členům rodiny. V každém kousku se skrývá pohoda, radost a pocity štěstí, které jako když v dnešním uspěchaném světě najdete.Vyzkoušejte bochníček plný energie, vlákniny a vitamínů. Doba přípravy: 15 minut + 1 a ½ hodiny kynutí, doba pečení 60 minutPřipravte si:3 hrnky pšeničné BIO celozrnné mouky (600 g)½ kostky čerstvého droždí (21 g)1 ČL soli (solím méně)1 KL třtinového cukru (patří k podpoře kvásku)1 PL CHIA semínek2 PL lněného semínka (drcené)450 ml teplé vody4 snítky čerstvého tymiánu3 PL kokosového oleje (rozehřátého)Začněte kváskem. Do 100 ml teplé vody nasypte cukr a rozdrobte droždí. Nechte vzejít.CHIA semínka nechte nabobtnat ve 3 PL studené vody. Svůj objem znásobí a vytvoří gel.Do mísy prosejte mouku, osolte a promíchejte.Přisypte lněná semínka a čerstvé lístky tymiánu.Nalijte kokosový olej a dolijte zbytkem vody.Přidejte CHIA gel.Nakonec přidejte vzešlý kvásek a důkladně směs promíchejte.Zadělejte hladké a vláčné těsto, které dejte na teplé místo kynout zhruba na 90 minut.Těsto má řidší konzistenci a peče se v chlebíčkové formě.Troubu si předehřejte na 200 °C. Formu vymažte trochou kokosového oleje (pokud nepoužíváte silikonovou).Zkynuté těsto přendejte do formy, rovnoměrně roztáhněte k okrajům a ještě nechte asi 5 minut dokynout. Poté vložte do trouby.POZOR!Hlídejte si na počátku teplotu. Prvních 5 minut se chléb peče při teplotě 200 °C. Pak ji snižte na 180 °C a dopečte zbývající čas při této teplotě.Doba pečení je 60 minut. Před vyndáním z trouby proveďte test se špejlí. Pokud zůstane čistá a suchá, chléb je pečený.Můj tip 1: pokud se vám konzistence těsta bude zdát příliš řídká nebo naopak hustá, jednoduše přidejte mouku či vodu. Záleží na mouce, jakou použijete. Po vyjmutí z trouby nechte chléb vychladit.Můj tip 2: asi po deseti minutách upečený chléb vyjměte z formy a zabalte do čisté a suché utěrky. Kůrka je jemnější a tolik se při řezu nedrobí.Chléb výtečně chutná s lahodnou domácí pomazánkou.