Čočkový salát nesmí chybět 1. ledna, aby se nás držely peníze!

Vytisknout recept
Kategorie Salát
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 15 minutes
Uvařila LuciePomijová Brabcová

Ingredience

  • 250 g Čočka
  • 80 g Šunka
  • 60 g Uzený plátkový sýr
  • 2 ks Nakládaná okurka
  • 1 ks Jarní cibulka
  • 5 lžíce Olej
  • 2 lžíce Dijonská hořčice
  • Sůl, pepř

Instrukce

  • Čočkový salát se hodí nejen na novoroční stůl. Je lehký a může se jíst úplně samotný anebo třeba s kuřetem, s rybou nebo uzeným masem nebo dokonce uzeným jazykem. Tak jsme si jej dnes dali i k novoročnímu obědu.
     
    ČOČKOVÝ SALÁT (pro 2-3 osoby)
    250 g čočky – může být i předvařená, nemusí se namáčet a je rychle uvařená
    asi 80 g libové šunky s vysokým procentem podílu masa
    asi 60 g uzeného sýru (nemusí být)
    2 nakládané okurky + troška láku
    2 lžičky dijonské hořčice
    1 ks jarní cibulky
    5 lžic oleje (slunečnicového)
    sůl, pepř
     
    Uvařím si asi polovinu krabičky čočky – cca 250 g. Podle návodu, tj. dám do vařící vody a vařím asi 15 minut. Já ji ještě trochu osolím, protože vývar potom používám na čočkovou polévku.
    Uvařenou čočku sliju a dám do mísy. Nechám vystydnout. Mezitím si nakrájím šunku, sýr, okurky a cibulku – vše na malé kostičky. Smíchám si olej a hořčici a naliju na čočku, promíchám. Přidám všechny nakrájené suroviny a důkladně promíchám. Nakonec přidám trošku láku z okurek. Osolím a opepřím podle chuti. Salát se ještě zaleží a doporučuji ho podávat až druhý den. Takže když je dokončen, zavřu do plastové krabičky a nechám v lednici odpočívat. Vydrží několik dní a dokonce čím je „rozleželejší“, tím je lepší. Dá se takto jíst i 3-4 dny.
    Pokud jej chci podávat k rybě, nedávám do něj sýr.
    Šťastný nový rok a ať nám čočkové jídlo na Nový rok přinese blahobyt!
     
    Foto: Lucie Pomijová
    více receptů a dalších novinek čtěte na www.honeyfood.cz

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account