Čočkový salát nesmí chybět 1. ledna, aby se nás držely peníze!
Ingredience
- 250 g Čočka
- 80 g Šunka
- 60 g Uzený plátkový sýr
- 2 ks Nakládaná okurka
- 1 ks Jarní cibulka
- 5 lžíce Olej
- 2 lžíce Dijonská hořčice
- Sůl, pepř
Instrukce
- Čočkový salát se hodí nejen na novoroční stůl. Je lehký a může se jíst úplně samotný anebo třeba s kuřetem, s rybou nebo uzeným masem nebo dokonce uzeným jazykem. Tak jsme si jej dnes dali i k novoročnímu obědu. ČOČKOVÝ SALÁT (pro 2-3 osoby)250 g čočky – může být i předvařená, nemusí se namáčet a je rychle uvařenáasi 80 g libové šunky s vysokým procentem podílu masaasi 60 g uzeného sýru (nemusí být)2 nakládané okurky + troška láku2 lžičky dijonské hořčice1 ks jarní cibulky5 lžic oleje (slunečnicového)sůl, pepř Uvařím si asi polovinu krabičky čočky – cca 250 g. Podle návodu, tj. dám do vařící vody a vařím asi 15 minut. Já ji ještě trochu osolím, protože vývar potom používám na čočkovou polévku.Uvařenou čočku sliju a dám do mísy. Nechám vystydnout. Mezitím si nakrájím šunku, sýr, okurky a cibulku – vše na malé kostičky. Smíchám si olej a hořčici a naliju na čočku, promíchám. Přidám všechny nakrájené suroviny a důkladně promíchám. Nakonec přidám trošku láku z okurek. Osolím a opepřím podle chuti. Salát se ještě zaleží a doporučuji ho podávat až druhý den. Takže když je dokončen, zavřu do plastové krabičky a nechám v lednici odpočívat. Vydrží několik dní a dokonce čím je „rozleželejší“, tím je lepší. Dá se takto jíst i 3-4 dny.Pokud jej chci podávat k rybě, nedávám do něj sýr.Šťastný nový rok a ať nám čočkové jídlo na Nový rok přinese blahobyt! Foto: Lucie Pomijovávíce receptů a dalších novinek čtěte na www.honeyfood.cz