Domácí krtkův dort
Ingredience
- 2 ks Vejce
- 80 g Cukr moučka
- 2 ks Čokoládový pudinkový prášek
- 100 ml Olej
- 1/2 ks Prášek do pečiva
- 3 ks Banány
- 20 g Cukr moučka
- 2 ks Smetana ke šlehání
- 1 ks Želatinový ztužovač
- 1 ks Banán
- 60 g Hořká čokoláda na vaření
Instrukce
- Krtkův dort je velmi známý, ale možná se ho bojíte udělat doma. Zbytečná starost, není vůbec pracný a bude ozdobou každé oslavy!Troubu zapneme, aby se vyhřála na 180 stupňů Celsia.Nachystáme si formu na dort. Vytřeme ji tukem a vysypeme hrubou moukou. V míse smícháme sypké suroviny (čokoládové pudinky, prášek do pečiva, moučkový cukr), pak vmícháme vejce a olej (nejlépe elektrickým mixérem). Těsto vlijeme do nachystané formy a dáme péct do předehřáté trouby. Těsto pečeme asi 20 minut. Upečený korpus poznáme tak, že se lehce odlepuje od dortové formy a těsto se nelepí na špejli.Než se těsto upeče, nachystáme si krém. Šlehačky ušleháme do tuha. Vmícháme želatinový ztužovač, připravený podle návodu na obalu. Já používám Želatinový ztužovač Dr.Oetker (odpovídá 6 plátkům želatiny). Ten připravíme tak, že do 100 ml vlažné vody vsypeme obsah sáčku a mícháme asi 30 sekund. Poté rychle vmícháme do šlehačky a mícháme elektrickým mixérem asi 2 minuty. Přidáme asi 20 g moučkového cukru (nebo víc, podle chuti), rozmixovaný banán a čokoládu rozkrájenou na malé kousky. Takto připravený krém dáme asi na 30 minut do lednice, aby před použitím ještě trochu ztuhl.Upečený korpus necháme zchladnout. Poté ho přendáme na talíř a lžící vydlabeme asi 1,5 cm do hloubky a necháme asi 1 cm široký okraj. Vydlabanou část korpusu v misce rozdrobíme. Vydlabaný korpus poklademe banány rozkrájenými na půlky, rozkrojenou částí dolů. Šlehačkový krém navršíme na korpus kopulovitě až k okraji a posypeme rozdrobeným korpusem. Domácí krtkův dort dáme do lednice a necháme alespoň 3 hodiny ztuhnout.Dort podáváme vychlazený.