VANILKOVÉ ROHLÍČKY NETRADIČNĚ
Ingredience
- 120 g Jemná celozrnná mouka špaldová BIO
- 90 g Máslo
- 50 g Strouhané lískové oříšky
- 30 g Sušený sojový nápoj s příchutí vanilky
- 1 ks Žloutek
- 3 kapky Citrónové arom. oleje „Just
- 40 g Vanilkový cukr light (fruktóza s vanilkou) na obalení
Instrukce
- Na Vánoce se dá mlsat i zdravě, jak nám dokázala madlenka17. Její vanilkové rohlíčky určitě zkusíme!Vanilkové rohlíčky patří neodmyslitelně k vánočnímu cukroví. Klasické rohlíčky jsou však plné cukru a ten spolu s ořechy činí z tohoto pečiva kalorickou „bombu“. Tyto rohlíčky bez cukru jsou jenom obalené ve fruktóze a téměř k nerozeznání od připravených dle klasického receptu s bílým rafinovaným cukrem.Všechny suroviny kromě vanilkového cukru „light“ zpracujeme na vále v těsto a necháme v chladu odpočinout minimálně jednu hodinu.Z těsta tvarujeme rohlíčky, které pečeme na plechu na papíře v troubě (max. 200 stupňů Celsia) 10–15 minut.Hlídáme a kontrolujeme upečení rozlomením jednoho kousku.Upečené rohlíčky hned nesundáváme z plechu, protože jsou křehké (díky absenci cukru, který těsto spojuje).Po vytažení z trouby je nahoře cukrujeme namixovaným vanilkovým cukrem „light“ ještě za tepla na plechu, aby se fruktóza přilepila a po zchladnutí (až ztuhnou a lze s nimi lépe manipulovat) je otiskneme ve fruktóze i zespodu.Uchováváme v chladu a podáváme vždy jen počet, který předpokládáme, že se sní. V teple vlhnou a křehnou.