Nadváha, stres a dýchání: Skryté příčiny obezity, o kterých se málo mluví
Populace nám tloustne. o tom není pochyb. A souběžně s tím, jak nám vzrůstá tělesná hmotnost obyvatelstva, vzrůstá i spotřeba antidepresiv. Zdánlivě to nesouvisí, ale vazba je mezi tím velmi úzká.
Obdivuju tlouštíky, které potkávám pravidelně běhat v parku. Jejich disciplínu bych rád měl. Ovšem je mi líto, jak se tihle běžci plahočí a dělají svému tělu ještě hůř, než kdyby nedělali nic. Usilovná chůze je pro hubnutí daleko užitečnější, než běh. Už proto, že tolik netrpí klouby a srdce s celým oběhovým systémem.
Proč raději nedrží dietu? No mnozí dietu drží. Často také zjistí, že dieta nepomáhá, nebo že pomohla krátce a kila zase vesele letí nahoru.
To je taky vlastně důvod, proč populárních diet je tolik. Protože nefungují. No dobře, proč nefungují? Protože není důležité to, co jíme, ale co vyloučíme z těla ven.Sprostě řečeno je jedno co žerem, ale důležité je to co serem.
Pokud budeme jíst sebelepší stravu a nebudeme dobře vylučovat, tedy pokud nám nebudou pořádně pracovat ledviny, játra, střeva, a plíce, bude se v nás zadržovat nežádoucí chemie. Jestli vás zarazily v tom výčtu plíce, tak vězte, že dech se podílí na vylučování také. Proto dech různým způsobem páchne či voní, aniž by se na tom podílely záněty zubů nebo tři dny staré hovězí v díře po plombě.
Co se vlastně děje v těle s tím nevyloučeným odpadem? metabolicky se zpracovává na poměrně jednoduché chemické látky, které jsou většinou kyselé povahy. Ty se pak tělo snaží uklidit, kam to jde, aby to nenarušovalo funkčnost orgánů. To znamená, že se to ukládá do buněk, kde je to jakoby v šuplíku, kam se nikdo nedívá. Když v buňce přibývá nějaké chemické látky, vytváří se krystalky té chemikálie, které buňku zaplňují až je to jako pytlík plný buráků. Přirozeně fungující buňka pulsuje. Tento puls je vlastně její dýchání, její funkční projev metabolismu, čili je žádoucí, aby se tato oscilace nezastavila. Aby se kyselostí nenarušovala funkčnost buněk, musí se udržet pH na přijatelné úrovni a proto se obsah buňky dořeďuje vodou. No a právě tím buňka bobtná a přibírá na váze. Toto je tedy stručně popsáno, jak tloustneme.
Z uvedeného také plyne, že se dá samozřejmě tento proces zvrátit. Jak na to? Je třeba zmínit, že v procesu zadržování materiálu v buňkách má důležitou úlohu tzv. draselno-sodíková pumpa. Pokud je v těle přebytek sodíku, což díky soli (NaCl) obvykle je, buňky mají tendenci všechno v sobě zadržovat. Když je dostatek draslíku, tento sací efekt buněk mizí a buňka je schopná uvolňovat svůj obsah a přestává tím zadržovat vodu.
Draslík se sice vyskytuje relativně hojně v banánech, ale spolu se zanedbatelým množstvím draslíku získáme spoustu škrobů a cukrů, což zrovna pro hubnutí není moc dobrý nápad. Daleko lepší nápad je použít snadno dostupnou draselnou sůl, lidově zvanou drasloš, tedy chlorid draselný, (KCl).
Jak draselnou sůl používat? Na špetku kuchyňské (alpské, mořské, himaljské, jakékoli sodné) soli dejte špetku draselné soli. Normálně s ní vařte, pokud jíte prefabrikované potraviny, tam už sodná sůl je, klidně dejte míň sodné soli a víc draselné. Nemusíte se bát, že by vám vzrůstal krevní tlak. Naopak. Tělo získává dostatek alkalických látek na neutralizaci kyselosti a tento dostatek zásaditých látek nám aktivně pomáhá detoxikovat, čili nám to dovolí splasknout bez jojo efektu. Toto je jeden z předpokladů hubnutí, nikoli vyřešení problému detoxikace těla.
Další velkou pomocí je chillie. tedy pálivé paopričky a v nich obsažený capsaicin. Mechanismus ovlivňování metabolismu je pměrně komplikovaný, takže se omezím jen na zjištění, že má kladný vliv na metabolismus nejen v rámci obezity, ale i cukrovky. Obecně řečeno provokuje orgány a nervový systém k aktivitě, což je to, co chceme. Jaké je žádoucí množství capsaicinu? Rozhodně větší, než kolik zvládnete bez tréninku. Čili není žádoucí do sebe narvat plnou hrst papriček a myslet si, že až to přejde, bude všechno ok. Ne, v klidu začnete s uvykáním na caosaicin s oybčejným Cayenským pepřem, který má pálivost cca 30.000 SHU. S každým dalším jídlem si přidávejte a přidávejte a zjistíte, že nejen že vám to víc chutná, ale že vám to dělá dobře. předelejte na silnější papričky, třeba na habanera, která mají okolo 300.000 SHU, čili jejich dávkování musí být zhruba 10x obezřetnější. Časem zjistíte, že capsaicin nepřekrývá chuť potravin, do kterého jste přidali chillie, a že i ty nejsilnější papričky mají vlastní typickou chuť, ne že by jen pálily. Pak ani ty nejpálivější vám nepřijdou nic zvláštního. Zajímavé účinky začnete pozorovat už když si dáte do porce jídla 5 kapek šťávy z habanera. Já si dávám do porce jídla i 15-20 kapek Carolina Reaper (cca 2.000.000) SHU a nepociťuju to jako něco nepřiměřeného, už se ani nezapotím.
Tolik jednoduchá chemie. Ale jak s tím souvisí antidepresiva?
No souvisí s tím velmi. a to je to, že ve společnosti, ve které žijeme se vzdor všem oficiálním údajům o růstu ekonomiky daří lidem čím dál hůř. Čím dál tím víc vzrůstá v lidech pocit, že nemají dostatek, i když mají peněz na provoz rodiny relativně dost. (a to nemají zdaleka všichni takové štěstí). Mediální masáž toho jak máme žít není jen v reklamách. Seriály v tomto ohledu jsou jakási pátá kolona. Lidi se snaží srovnat se s tím co vidí či slyší nebo čtou. Je to právě pocit jakési mizérie, kterým se začíná kolotoč změn energií v našem energetickém systému. V esoterické terminologii dochází k vytváření blokujících energetických polí okolo našich čaker. Zejména se to týká energie v hrudi, tzv. srdeční čakře. S tím souvisí poměrně hodně i dýchání. Způsob jakým dýcháme rozhoduje o tom, jestli tělo vytváří stresovou reakci a tím produkci stresových hormonů, které když nejsou využity, končí v metabolismu jako velmi nežádoucí látky. Čili i samotným nevhodným dýcháním si lze přivodit nadváhu!!! Takže se vyvarujete rychlého povrchního dechu.
Všechny blokující energie mají jistou povahu, kterou bychom mohli přirovnat k rezonanci. Chemické látky jsou jistým způsobem modulovaná energie též a i ony mají různé rezonance. Když se setká chemická látka nějakého charakteru s odopovídající rezonancí prostředí v těle, začne se tam shromažďovat. Něco je lokálního charakteru, něco se týká celého těla. Jinými slovy, pokud chcete něco dělat se svojí nadváhou, musíte se věnovat i energiím v těle. Že na ně nevěříte protože je nevidíte, že je neumíte změřit? Váš problém. Byly doby, kdy nikdo nevěděl co je to elektřina a dneska nebýt Nikoly Tesly, nesedíte u počítače a nejezdíte autem. Můžete si hodiny číst o elektřině, jak se měří, jak se počítá, ale není nad zkušenost, kdy si mokrou rukou hrábnete do zásuvky s 230V a 50Hz.
Pokračování u jiné příležitosti.
Zdroj foto: Pixabay.com