Alternativa k chemickým čisticím prostředkům: Mýdlové ořechy v domácnosti

Půl roku je dostatečně dlouhá doba aby si člověk osvojil nějaký zvyk. Tento článek je o mojí zkušenosti s mytím nádobí v mýdlových ořeších.

Hledala jsem alternativu jaru na nádobí. Měla jsem extrémně suché ruce a často se mi dělali vyrážky po umytí nádobí. Mýt nádobí v rukavicích nepovažuji za ideální a proto jsem hledala nějakou přírodní alternativu.
Našla jsem na internetu článek o mýdlových ořechách. Plody tohoto stromu svoji domovinou v Indii prý výborně nahradí tenzidové přípravky.

Následně na to jsem si v eshopu objednala půl kilový balíček mýdlových ořechů. Čím tvrdší voda tím více slupek ořechů je třeba. Některé návody radí tři jiné sedm a s návody na použití je tomu podobě každý radí něco jiného. Mě se nejvíce osvědčilo krátké povaření cca 4 ořechů v troše vody, tak aby ořechy nebyli  zcela potopené. Čím méně vody, tím je výsledný roztok silnější.

Naliji do připravené vody na mytí nádobí zhruba tak polovinu roztoku. Objeví se mírná pěna, která však brzy opadne a vypadá to jako by jste nádobí myla v čisté vodě. Co je však hlavní že to skutečně funguje a nádobí je dobře umyté. Pokud na hrníčku zůstane nějaká skvrna od čaje vezmu jen drátěnku a lehce otřu.
Na silně mastné pánve jsou však mýdlové ořechy krátké. No možná hodně silný roztok by problém vyřešil. Tuto situaci však dnes řeším rostlinným pískem. Než jsem ho však objevila používala jsem jedlou sodu smíchanou s citrónem.

Dle mé zkušenosti se dají povařené ořechy ještě jednou maximálně dvakrát povařit. Jestli jsou ještě použitelné poznám podle toho, když je promnu uvolńují pěnu. Vyvařené mýdlové ořechy dle mé zkušenosti dají ještě jednou využít. Dám je do lahve s uzávěrem a zaleji trochu teplné vody. Protřepu a nechám do druhého dne vyluhovat. Tuto vodu pak použiji při mytí nádobí, účinek už nebývá tak silný nicméně s talířky a hrníčky od snídaně si hravě poradí.

Po půl roce používání mýdlových ořechů bych neměnila. Moje ruce přestali být extrémně vysušené. Neřeším žádné vyrážky z mytí nádobí. A co navíc hřeje mě u srdce že šetřím přírodu:-)
Příště se s vámi podělím o svoji zkušenost s praním mýdlovými ořechy:-)

Zdroj foto: Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account