Dnes se dožívá krásných půlkulatých 75. narozenin panKarel Sýs – básník, překladatel, esejista a prozaik. Ten se narodil 26. července 1946 v Rychnově nad Kněžnou do rodiny vojáka z povolání. Rané dětství prožil v Kostelci nad Orlicí, mládí pak v Písku, kde studoval základní i střední školu.

Maturoval v roce 1964, následně začal studovat zahraniční obchod na Vysoké škole ekonomické. Svá studia zakončil získáním titulu Ing. v roce 1970. Ve svém oboru pracoval krátce. Věnoval se žurnalistice (týdeníky Tvorba a Kmen), a to v oblasti literatury, umění, kritiky. V devadesátých letech vystřídal řadu zaměstnání. Aktivní byl i v politice, v letech 1996 a 2002 kandidoval za KSČM ve volbách do senátu ČR.

V poezii navázal konkrétní obrazností a volnými asociacemi představ na Nezvalovu linii (Newton za neúrody jablek – 1969, Pootevřený anděl – 1972). Sbírka Dlouhé sbohem (1977) se loučí s časem dětství i s poezií. Obrazy Kamila Lhotáka inspirovaly Sýse k obdivu k technickým i vědeckým zázrakům (Nadechni se a leť – 1977). Reflexe o soudobém světě přinášejí sbírky Americký účet (1980) a Stroj času (1984). Básnickou kritiku české polistopadové společnosti z vyhraněné levicové pozice obsahují sbírky devadesátých let (Píšu báseň zatímco za oknem padá muž – 1992, Mnichov). Sýs psal také úvahy o umění, vydal eseje Básník a spol. (1981) a Pero nikoli za kloboukem (1985).

Překládal poezii z maďarštiny, bulharštiny, litevštiny a zejména z francouzštiny.  V posledních dvaceti letech se věnuje i české historii, satiře porevolučního politického vývoje a studiím lidové slovesnosti. Některá díla publikoval pod pseudonymy Václav Spán a Věra Sýsová, v Naší pravdě též pod jménem Kosmas. V roce 2018 byl prezidentem vyznamenán Medailí Za zásluhy I. stupně.

Přeji panu Karlovi krásné narozeniny a hlavně co nejvíce zdraví do dalších let.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account