Pražma královská se salátem z mladých brambor

Vytisknout recept
Pražma královská se salátem z mladých brambor, ředkviček, cherry rajčat, ledového fenyklu a s dijonským dresinkem je recept z kuchyně šéfkuchaře restaurace Jídlovice Michal Paulík a víno k němu doporučila hlavní sommelierka Víno Mikulov Denisa Kolaříková.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 15 minutes
Čas vaření 50 minutes
Celkový čas 1 hour 5 minutes
Porce 4
Uvařila Kristýna Solničková

Ingredience

pražma:

  • 4 ks 300g pražmy
  • 6 plátků másla
  • Petrželové nebo bazalkové pesto
  • Olej na opečení ryby
  • Tymián
  • Česnek
  • Sůl

salát:

  • 400 g mladých grenaille brambor
  • 250 g cherry rajčat
  • 1 svazek ředkviček
  • trhané listy salátu rukola, biondo, rosso, ledový...
  • 1 fenykl na jemné plátky chips
  • 2 snítky tymiánu
  • sůl pepř
  • olej na brambory

dresink:

  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 3 lžíce medu
  • 1,5-2 dl olivového oleje
  • sůl

Instrukce

  • Rybu osolíme, vložíme do ní rozmačkaný stroužek česneku, snítku tymiánu a opečeme na rozpálené pánvi z obou stran, poté vložíme na plech, položíme na rybu plátek másla a pečeme asi 10 minut na 180 stupňů. Na opečenou rybu pomažeme pesto, aby ryba dostala lepší chuť.
  • Grenaille brambory překrojíme na půlku, osolíme, opepříme, vložíme snítku tymiánu, jemně polejeme olejem a pečeme v troubě na 160 stupňů zhruba 30-40 minut, poté necháme vystydnout do pokojové teploty. Smícháme s nakrájenými ředkvičkami, cherry rajčaty, fenyklem (chipsy jsme měli namočené ve studené vodě v lednici), salátem a vmícháme dijonský dresink.

Notes

„K rybě vybíráme víno vždy podle její tučnosti, tedy k jemným rybám podáváme lehčí bílá vína, tučnější ryby pak snesou kombinaci s robustnějšími víny,“ doporučuje sommelierka Denisa Kolaříková, z Víno Mikulov Sommelier Club a doplňuje: „Pražma je ideální v kombinaci se středně aromatickým vínem, jakým je elegantní Víno Mikulov Sommelier Club Chardannay 2023, pozdní sběr, jehož výrazná chuť šťavnatých citrusových plodů pokrm neupozadí, ale příjemně podtrhne.“
Zdroj a foto: Víno Mikulov, osobnivinoteka.cz

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account