Pražma královská se salátem z mladých brambor, ředkviček, cherry rajčat, ledového fenyklu a s dijonským dresinkem je recept z kuchyně šéfkuchaře restaurace Jídlovice Michal Paulík a víno k němu doporučila hlavní sommelierka Víno Mikulov Denisa Kolaříková.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 15 minutesmin
Čas vaření 50 minutesmin
Celkový čas 1 hourhod.5 minutesmin
Porce 4
Uvařila Kristýna Solničková
Ingredience
pražma:
4ks 300g pražmy
6plátků másla
Petrželové nebo bazalkové pesto
Olej na opečení ryby
Tymián
Česnek
Sůl
salát:
400gmladých grenaille brambor
250gcherry rajčat
1svazek ředkviček
trhané listy saláturukola, biondo, rosso, ledový...
1fenykl na jemné plátkychips
2snítky tymiánu
sůl pepř
olej na brambory
dresink:
3lžíce plnotučné hořčice
2lžíce dijonské hořčice
3lžíce medu
1,5-2dlolivového oleje
sůl
Instrukce
Rybu osolíme, vložíme do ní rozmačkaný stroužek česneku, snítku tymiánu a opečeme na rozpálené pánvi z obou stran, poté vložíme na plech, položíme na rybu plátek másla a pečeme asi 10 minut na 180 stupňů. Na opečenou rybu pomažeme pesto, aby ryba dostala lepší chuť.
Grenaille brambory překrojíme na půlku, osolíme, opepříme, vložíme snítku tymiánu, jemně polejeme olejem a pečeme v troubě na 160 stupňů zhruba 30-40 minut, poté necháme vystydnout do pokojové teploty. Smícháme s nakrájenými ředkvičkami, cherry rajčaty, fenyklem (chipsy jsme měli namočené ve studené vodě v lednici), salátem a vmícháme dijonský dresink.
Notes
„K rybě vybíráme víno vždy podle její tučnosti, tedy k jemným rybám podáváme lehčí bílá vína, tučnější ryby pak snesou kombinaci s robustnějšími víny,“ doporučuje sommelierka Denisa Kolaříková, z Víno Mikulov Sommelier Club a doplňuje: „Pražma je ideální v kombinaci se středně aromatickým vínem, jakým je elegantní Víno Mikulov Sommelier Club Chardannay 2023, pozdní sběr, jehož výrazná chuť šťavnatých citrusových plodů pokrm neupozadí, ale příjemně podtrhne.“Zdroj a foto: Víno Mikulov, osobnivinoteka.cz