Mechová roláda z Čertous | Ženy s.r.o.

Mechová roláda z Čertous

Vytisknout recept
Dvůr Čertousy je nejen krásným místem pro konání nejrůznějších akcí, ale také si zde užijete skvělou gastronomii včetně dezertů od paní Stárové. S námi se podělila o mechovou roládu, co se výborně hodí třeba na Velikonoce.
Kategorie moučník
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 45 minutes
Čas vaření 25 minutes
Celkový čas 1 hour 10 minutes
Porce 0 Individuální
Uvařila Redakce Ženy s.r.o.

Ingredience

  • Těsto
  • 125 g mladého špenátu – potřebujeme 100 g čerstvého špenátového pyré
  • 6 vajíček velikost M váha 64 g i se skořápkou
  • 110 g cukru krupice
  • 70 g hladké rýžové mouky
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 30 g rostlinného oleje
  • 1 čajová lžička octu
  • 1 čajová lžička kukuřičného škrobu
  • 2 g soli
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu lze vynechat
  • Krém
  • 500 g mascarpone
  • 200 ml smetany na šlehání 40 % tuku
  • 110 g cukru krupice

Instrukce

  • Vajíčka vytáhneme z lednice a necháme ohřát na pokojovou teplotu. Připravíme si plech a vyložíme ho pečícím papírem. Aby papír při roztírání těsta neklouzal, tak plech v několika bodech po obvodu potřeme máslem. Papír přitiskneme na plech a celý povrch zlehka pomažeme máslem.
  • Špenát omyjeme, odstraníme povadlé lístky a necháme na sítku dobře okapat. Přebytečnou vodu vytlačíme rukou. Lístky špenátu posekáme na malé kousky a v mixéru rozmixujeme na hladkou kaši.
  • Zapneme troubu a necháme ji rozehřát na 150 °C.
  • Odvážíme sypké i tekuté suroviny. Rýžovou mouku promícháme s kukuřičným škrobem a solí. Rozklepneme vejce. Žloutky do mísy ve které budeme zpracovávat těsto. Bílky dáme do dostatečně velké mísy.
  • Bílky šleháme ručním mixérem nebo v kuchyňském robotu tak dlouho až zbělí a zvětší objem, ale stále ještě nejsou pevné. Nyní začneme postupně zapracovávat celé množství odváženého cukru. Cukr přisypáváme po částech k bílkové hmotě a za stálého šlehání jej dobře zapracujeme. Vznikne krásně pevný sníh. Do toho přidáme čajovou lžičku octu a kukuřičného škrobu. Zlehka ale důkladně promícháme.
  • Ke žloutkům přidáme olej a rozmícháme je na hladkou hmotu. Můžeme použít ruční mixér nebo cukrářskou metlu. Do žloutků s olejem přidáme rozmixovaný špenát, vanilkový extrakt a důkladně promícháme tak, aby se všechny suroviny úplně spojily. Nyní budeme do této směsi současně přisypávat připravenou mouku a míchat. Vznikne hladký základ těsta.
  • Na závěr přidáme velmi opatrně připravený bílkový sníh. Sníh přidáváme do těsta postupně na třikrát a vždy zlehka zapracujeme.
  • Hotové těsto nalijeme na připravený plech a rozetřeme rovnoměrně na všechny strany. Dáme péct do vyhřáté trouby na 150 °C. Pečeme 23-25 minut, záleží na výkonu trouby. Každopádně ke konci pečení, zhruba po 18 minutách, hlídáme barvu rolády. Jestli začne vrch těsta příliš hnědnout, tak snížíme stupně pečení na 130 °C. Po uplynutí doby pečení necháme roládu ještě asi dvě/tři minuty v zavřené troubě.
  • Upečené těsto vytáhneme z trouby, odložíme na připravenou podložku a položíme na něj pečící papír. Nahoru na tento papír dáme dostatečně velkou podložku nebo kuchyňský vál. Vše společně uchopíme (plech s těstem přikrytý kuchyňským válem/podložkou) a obrátíme. Tento moment je trochu náročný na prostor a manévrování, proto bychom si měli zabezpečit dostatek místa.
  • Plech dáme stranou. Pečící papír na kterém se těsto peklo opatrně odstraníme. Nyní máme před sebou upečený piškot na pečícím papíru, otočíme jej kratší stranou k sobě a zarolujeme. Takto upravené piškot zabalíme do navlhčené utěrky a necháme zcela vychladnout.
  • Krém: Mascarpone dáme do mísy, přisypeme cukr a rozmícháme. Přilijeme šlehačku promícháme a vyšleháme. Šleháme ručním mixérem na nejnižší obrátky. Že se blížíme k cíli poznáme podle malých vlnek které se začnou tvořit na povrchu za metličkami. Zkontrolujeme hustotu krému. Hotový krém tvoří tuhé pevné špičky. Pokud jej nabereme lžící tak se neroztéká. Když lžíci nakloníme nespadne.
  • Dokončení: Odstraníme utěrku a pomalu odrolujeme piškot. Ke konci dáme pozor aby se nepotrhal. Bude si držet tvar který jsme mu rolováním vnutili, proto se jej nesnažíme úplně narovnat. Krém naneseme u srolované části ve větším množství a opatrně jej pod piškot vtlačíme. Pak krémem potřeme zbývající piškot. Výšku krému postupně snižujeme a konec piškotu, zhruba centimetr až dva, necháme čistý. Piškot potřený krémem opatrně, pokud možno pevně, zarolujeme. Roláda je hotová.

Notes

Zdroj a foto: Dvůr Čertousy

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account