Brokolice se v českém jídelníčku začala těšit oblibě až v průběhu 20.století. Nyní je nedílnou součástí polévek, salátů, příloh, minutek a zapečených pokrmů. Někteří si brokolici dopřávají i v syrovém stavu a dělají dobře, takto je nejzdravější a uchová si nejvíce vitamínů a dalších pro tělo prospěšných látek.

 
Vitamíny a minerály nabitá zelenina, to je brokolice
Brokolice pochází původem z oblasti Středomoří, prvenství v jejím pěstování si dodnes drží Itálie a je největší exportní zemí této zeleniny. Brokolice obsahuje velké množství vitaminů, minerálních látek, vlákniny a jiných živin. Snad nejvýznamější je obsah vitaminu C, protože jej má více jak 100 mg ve 100 g. Za zmínku jistě stojí tolik potřebný vitamín D, vitamin E, vitamíny skupiny B, dále pak karoten, riboflavin, kyselina listová, železo, draslík, selen, vápník a hořčík.
Brokolice pro naše zdraví
Jaké jsou léčivé účinky brokolice? Protože je nabitá karotenoidy, pomáhá v prevenci rakoviny plic. Díky obsahu vápníku může být prospěšná v prevenci kostních poruch, napomáhá k uchování si zdravých zubů. Draslík má přiznivé účinky na správnou činnost srdeční. Konzumací brokolice také podporujeme trávení, metabolismus i krvetvorbu. A v neposlední řadě zlepšujeme imunitní systém. Brokolici by do svého jídelníčeku měli zařadit i lidé, kteří se snaží zhubnout, obsahuje totiž okolo 90 % vody a je velmi chudá na sacharidy.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account