Nejen nižší teploty a padající listí nám dávají vědět, že slunné léto vystřídal podzim. Nejspíš přerovnáváte šatní skříň, oblékáte první svetry a s vyhlídkou sychravých dní zodpovědně dodáváte tělu vitamíny, které oddálí “běžnou rýmičku”. Dobře děláte! Ovšem ruku na srdce, vyhnout se prsknutí kolegy nebo celkem spolehlivému předávání bacilů v dětském kolektivu, je nadlidský úkol. A tak je ten správný čas připomenout, jak si nezkazit i atmosféru “tam dole”.

V tomto díle příběhů vagíny se podíváme na jednu konkrétní příčinu, která může způsobit problémy ve vaší intimní oblasti, a to jsou antibiotika. Není žádnou novinkou, že antibiotika ovlivňují naše střeva, proto je běžné, že vám v lékárně doporučí k jejich užívání také balíček probiotik. Střeva ale nejsou jedinou oblastí, ve které mohou antibiotika způsobit komplikace.

Milovaná i nenáviděná antibiotika

Ve společnosti na ně panuje mnoho názorů, někteří je opěvují, jiní zase proklínají. Stejně jako v jiných oblastech si myslíme, že i v tomto případě je dobré mít nastavený balanc. Určitě je rozdíl v tom, jak se postavit prvnímu smrknutí nebo stavu, kdy sotva vstanete z postele. A tak je potřeba počítat s vedlejšími účinky antibiotik, které mohou nepříznivě ovlivnit nejen střeva ale i naši vaginální mikroflóru.

Jak ovlivňují antibiotika poševní mikroflóru?

Je to v zásadě jednoduchá rovnice. Antibiotika mají za úkol najít a zlikvidovat nežádoucí mikroorganismy, které se v našem těle přemnoží. Cílem je odstranit ty škodlivé a vedlejším účinkem zas, že někdy odstraní i ty tělu prospěšné bakterie. Jako například laktobacily v poševní mikroflóře. Tím, že ty dobré bakterie zmizí, vznikne ideální příležitost pro přemnožení kvasinek. A to už je ta chvíle, kdy cítíme nepříjemné svědění, pálení, popřípadě objevíme nevítaný výtok.

I s antibiotiky můžete být #dolebezstarosti, poradíme vám jak

Zapomeňte na babské rady typu “dejte si česnek do pochvy” a řiďte se vždy pokyny lékaře. Ten vám nejspíš doporučí probiotika, a to jak v prášku, které vypijete, tak formou čípků, který si zavedete. Podpoříte tak svůj vaginální mikrobiom a budete fit od hlavy až k patě. V domácnosti se žádný z těchto produktů určitě neztratí.

Chcete se dozvědět o dalších příčinách, které vám způsobují problémy?

Poslechněte si 4. díl podcastu #dolebezstarosti, ve kterém jsme vyzpovídali MUDr. Daniela Leška. Kromě toho, že je to sympaťák, tak také vede poradnu pro vaginální diskomfort. Pomáhá ženám vyřešit jejich dlouhodobé problémy právě tím, že hledá jejich příčiny. Celý díl, který vám udělá příjemnou a hlavně přínosnou společnost po cestě do práce, naleznete o kousek níž, dalším tématům se pak věnujeme v pořadu #dolebezstarosti na Stream.cz.

Powered by Gynella

Zdroj: Gynella.cz, MUDr. Daniel Leško

Foto: se souhlasem Gynella

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account