Lidstvu je kvalita ovčí vlny známa již tisíce let. Nalezneme o ní zmínky dokonce i ve Starém zákoně. Předpokládaným prapředkem dnešní ovce domácí je s největší pravděpodobností muflon a nebo jemu podobné zvíře.
Ovce domácí tak jak jí známe dnes, pochází ze Španělska V 19. století pak bylo postupně vyšlechtěna právě ovce merinová, ta která se dnes pěstuje pro její kvalitní ovčí vlnu. Postupem času se její chov rozšířil nejprve do Evropy a následně do celého světa.
Základním stavebním prvkem vlny je bílkovina zvaná keratin. Je to stejná bílkovina, která se podílí na tvorbě lidských nehtů a vlasů. Její struktura, která je velmi podobná stavbě tašek na střeše, vytváří izolační vrstvu, která snadno odolává výkyvům teplot. Chrání tak nejen před chladem, ale i okolním teplem.
Další zajímavou vlastností vlny je její schopnost pohlcovat vodu. To dokáže, až do třiceti-pěti procent své celkové hmotnosti. I přes takto velkou schopnost pohlcovat vodu, se dokáže udržet na omak suchá. Jakmile jí to okolní prostředí dovolí, dokáže se své vlhkosti rychle zbavit.
Pro zajímavost, bavlna dokáže pohltit pouze osm procent své hmotnosti a syntetické vlákno toto dokáže pouze ze tří procent. Proto je u fyzicky namáhaných lidí oblíbené právě vlněné oblečení. Výborně pohlcuje pot a ihned jej vypařuje pryč.
Další předností vlny je její pružnost. Díky této schopnosti je vlna velmi odolná v tahu a zároveň je i pružná. Vlněné vlákno vydrží i 20 000 přehnutí, aniž by se zlomilo.