Grilování už dávno není pouze letní záležitostí, někteří rozpalují gril klidně i v zimě. Začátečníkům i zkušeným grilmasterům se tak jistě bude hodit pár šikovných tipů pro přípravu skvělého jídla a na škodu není ani připomenutí základních pravidel grilování.

Typy grilu a jeho výhody

Výběr správného grilu zdaleka není jednoduchý úkol. Nejen, že každý typ grilu dodá jídlu specifickou chuť, ale liší se i způsoby, kterými se o ně musíte starat. Mezi Čechy jsou nejoblíbenější 3 typy.

„Prim jednoznačně hrají elektrické grily, které tvoří 43 % všech prodaných grilů. Hledat za tím můžeme praktičnost a nižší pořizovací cenu,“ vysvětluje Michal Buzek, šéf analytiků společnosti Heureka. Elektrické grily jsou snadné na ovládání a údržbu, což je činí perfektními pro rychlé grilování. Jejich ovládání a kontrola teploty je bezkonkurenčně nejjednodušší a jsou také nejskladnější. Lidé je používají i přímo v kuchyni nebo třeba na balkonech. Gril předehřejte a využijte přednastavené režimy pro různé druhy pokrmů. S přehledem nejjednodušší je i jejich údržba. Nevýhodou je ztráta ohně a kouře, které jsou pro některé recepty nepostradatelné.

„Druhé nejoblíbenější jsou grily plynové, ze všech prodaných grilů jich je 33 %“, říká Buzek. Nabízí totiž komfort a snadné ovládání teploty, což je činí vhodnými pro začátečníky a pohodlnými pro zkušené grilmastery. Gril před použitím jednoduše předehřejete na požadovanou teplotu, kterou navíc díky zabudovanému teploměru lehce udržíte, zvýšíte nebo snížíte podle potřeby. Pro nepřímé grilování stačí vypnout jeden hořák a můžete pohodlně připravovat několik různých jídel zároveň. „Průměrná cena plynových grilů začíná na pěti tisících korunách, výjimkou nejsou ani plynové grily za patnáct nebo dvacet tisíc,“ doplňuje Buzek.

„Grily na dřevěné uhlí jsou s 10% podílem až na třetím místě,“ doplňuje Buzek. Tento typ je oblíbený mezi fajnšmekry, ale vyžaduje více péče a zkušeností. Pokrmům však zajistí jedinečnou vůni a chuť. Pro snadné zapálení je nejlepší použít komínový podpalovač. Výzvou tohoto grilu je udržení stabilní teploty přidáváním uhlí a regulace přívodu vzduchu pomocí větracích okének. “Průměrná cena grilů na uhlí závisí na velikosti – existují malé přenosné grily v ceně kolem pár set korun, ale i větší kousky za několik tisíc korun,“ uzavírá Buzek.

Grilování bez chyb

Ať už používáte jakýkoli gril, je důležité ho udržovat čistý. Špinavý gril nejenže ovlivňuje chuť jídla, ale konzumace spálených ingrediencí může také způsobit zdravotní problémy. Vyčistit gril je často výzva, existují ale čistící prostředky na spotřebiče, které vám práci výrazně zjednoduší. Pro ideální přípravu jídel je důležité, aby byl gril před grilováním dobře rozpálený. To zajistí, že jídlo bude rychle a rovnoměrně upečené a zůstane uvnitř šťavnaté, zatímco zvenčí bude příjemně křupavé. Nepodceňte ani přípravu masa a nešetřete grilovacími marinádami a kořením. Marinády jsou skvělý způsob, jak dodat masu chuť a šťavnatost. Nechte maso uležet alespoň několik hodin před grilováním, ideálně připravte marinádu den předem a nechte maso nebo zeleninu přes noc v lednici nasát všechny její chutě.

Zkuste se při grilování vyhnout chemickým podpalovačům, které mohou negativně ovlivnit chuť jídla a při nesprávném použití mohou být dokonce nezdravé. Další častou chybou je nesprávná manipulace s jídlem. Jídlo by mělo být vyndáno z ledničky alespoň hodinu před grilováním, aby nedostalo teplotní šok. Stejně důležité je neustále s jídlem na grilu nemanipulovat – neobracejte ho každých pár vteřin a neotevírejte často víko grilu. Velkým pomocníkem pro začátečníky i zkušené grilmastery jsou grilovací teploměry, díky kterým mnohem jednodušeji odhadnete čas, kdy máte jídlo odebrat z grilu.

Zdroj: Heureka

Foto: iStock

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account