Salát Caesar
Ingredience
- 1 velmi čerstvé vejce
- půlku francouzské bagety
- 8 lžic extra panenského olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce šťávy vymačkané z citrónu
- 2 lžičky ančovčikové sardelové pasty
- 1 lžíci worcesterské omáčky
- 1 lžíci bílého vinného octa
- Sůl a pepř
- 6 lžic strouhaného parmezánu
Instrukce
- Ze veho nejdříve si nachystej vejce. Přestože ho
- čeká velmi krátká úprava, bude podstatnou složkou tvé zálivky. Vezmi si tedy k ruce nevelký rendlik, naplň ho ze 3/4 vodou, postav na silný plamen, přiklop padnoucí pokličkou a počkej, az se voda roztančí varem. Poté sekli pokličku a vejce (nerozklepnuté) ponoř do vroucí
- vody, kde ho nech klokotat rovnych 45 vterin. Následne sundej rendlik z ohne, vejce z vody vylov a pri pokojové teplote nech vychladnout.
- Zatimco vejce chladne, priprav si finsky salát - rozeber ho na jednotlivé listy, opláchni je pod studenou vodou a pak z nich tu vodu zase vytrepej. Větší listy roztrhej na dva nebo tři kusy, ty menší nech tak, jak jsou. Pak si vezmi k ruce salátovou mísu, v ní se chystášsalát podávat, a listy do ni naházej.
- Nyní nastává ta správná chvíle k přípravě krutonu, jak se v kuchařské hantýrce říká osmahlým chlebovým kostičkám. Francouzskou bagetu tedy nejprve nakrájej na přibližně centimetrové kostičky. Poté si vezmi k ruce pánev, nalij do ní 2 lžíce olivového oleje a postav na
- strední plamen. Jakmile se olej rozehreje, nasyp k němu bagetové kostičky a zaneúnavného potřásání pánví je nech dozlatova osmahnout ze všech stran. Hotové krutony nech prozatím někde stranou.
- V této chvíli už můžeš přistoupit k přípravě samotné zálivky . Oba strouzky cesneku svlékni ze slupek, prožeň je lisem na česnek a vhoď do středně velké misky. Poté k nim pridej citrónovou šťávu, ančovičkovou pastu a worcesterskou omáčku, dale lžíci vinného octa a také přiměřeně soli a pepře. Nakonec k celé sešlosti rozklepni krátce vařené, nyní již vychladlé vejce.
- Nyní se postav k mise čelem, do jedné ruky vezmi kovovou metlu a do té drué extra panensky olivový olej. Zatímco jedna ruka svižně míchá zálivku metlou, druhá paže se věnuje pozvolnému přilévání olivového oleje (v celkovém
- množství šesti lžic) do rodící se zálivky. Zálivku proháněj metlou tak dlouho, dokud nebude hladká, voňavá a celistvá (nebude to trvat dlouho, maximálně 5 minut).
- V této chvíli je tvůj salát prakticky hotov.
- Zálivku přidej k římskému salátu vyčkávajícímu v míse a důkladně je spolu promíchej tak, aby zálivka přilnula ke každému z listu. Přihoď osmahlé krutony, hojně posyp strouhaným parmezánem a bez váhání servíruj.