Salát Caesar

Vytisknout recept
Recept z Kuchařka pro mého muže - Veronika Zemanová
Kategorie Salát
Kuchyně Italská
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 1 minute
Celkový čas 30 minutes
Porce 4
Uvařila Tereza Sinkulová

Ingredience

  • 1 velmi čerstvé vejce
  • půlku francouzské bagety
  • 8 lžic extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce šťávy vymačkané z citrónu
  • 2 lžičky ančovčikové sardelové pasty
  • 1 lžíci worcesterské omáčky
  • 1 lžíci bílého vinného octa
  • Sůl a pepř
  • 6 lžic strouhaného parmezánu

Instrukce

  • Ze veho nejdříve si nachystej vejce. Přestože ho
  • čeká velmi krátká úprava, bude podstatnou složkou tvé zálivky. Vezmi si tedy k ruce nevelký rendlik, naplň ho ze 3/4 vodou, postav na silný plamen, přiklop padnoucí pokličkou a počkej, az se voda roztančí varem. Poté sekli pokličku a vejce (nerozklepnuté) ponoř do vroucí
  • vody, kde ho nech klokotat rovnych 45 vterin. Následne sundej rendlik z ohne, vejce z vody vylov a pri pokojové teplote nech vychladnout.
  • Zatimco vejce chladne, priprav si finsky salát - rozeber ho na jednotlivé listy, opláchni je pod studenou vodou a pak z nich tu vodu zase vytrepej. Větší listy roztrhej na dva nebo tři kusy, ty menší nech tak, jak jsou. Pak si vezmi k ruce salátovou mísu, v ní se chystášsalát podávat, a listy do ni naházej.
  • Nyní nastává ta správná chvíle k přípravě krutonu, jak se v kuchařské hantýrce říká osmahlým chlebovým kostičkám. Francouzskou bagetu tedy nejprve nakrájej na přibližně centimetrové kostičky. Poté si vezmi k ruce pánev, nalij do ní 2 lžíce olivového oleje a postav na
  • strední plamen. Jakmile se olej rozehreje, nasyp k němu bagetové kostičky a zaneúnavného potřásání pánví je nech dozlatova osmahnout ze všech stran. Hotové krutony nech prozatím někde stranou.
  • V této chvíli už můžeš přistoupit k přípravě samotné zálivky . Oba strouzky cesneku svlékni ze slupek, prožeň je lisem na česnek a vhoď do středně velké misky. Poté k nim pridej citrónovou šťávu, ančovičkovou pastu a worcesterskou omáčku, dale lžíci vinného octa a také přiměřeně soli a pepře. Nakonec k celé sešlosti rozklepni krátce vařené, nyní již vychladlé vejce.
  • Nyní se postav k mise čelem, do jedné ruky vezmi kovovou metlu a do té drué extra panensky olivový olej. Zatímco jedna ruka svižně míchá zálivku metlou, druhá paže se věnuje pozvolnému přilévání olivového oleje (v celkovém
  • množství šesti lžic) do rodící se zálivky. Zálivku proháněj metlou tak dlouho, dokud nebude hladká, voňavá a celistvá (nebude to trvat dlouho, maximálně 5 minut).
  • V této chvíli je tvůj salát prakticky hotov.
  • Zálivku přidej k římskému salátu vyčkávajícímu v míse a důkladně je spolu promíchej tak, aby zálivka přilnula ke každému z listu. Přihoď osmahlé krutony, hojně posyp strouhaným parmezánem a bez váhání servíruj.
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account