Ze veho nejdříve si nachystej vejce. Přestože ho
čeká velmi krátká úprava, bude podstatnou složkou tvé zálivky. Vezmi si tedy k ruce nevelký rendlik, naplň ho ze 3/4 vodou, postav na silný plamen, přiklop padnoucí pokličkou a počkej, az se voda roztančí varem. Poté sekli pokličku a vejce (nerozklepnuté) ponoř do vroucí
vody, kde ho nech klokotat rovnych 45 vterin. Následne sundej rendlik z ohne, vejce z vody vylov a pri pokojové teplote nech vychladnout.
Zatimco vejce chladne, priprav si finsky salát - rozeber ho na jednotlivé listy, opláchni je pod studenou vodou a pak z nich tu vodu zase vytrepej. Větší listy roztrhej na dva nebo tři kusy, ty menší nech tak, jak jsou. Pak si vezmi k ruce salátovou mísu, v ní se chystášsalát podávat, a listy do ni naházej.
Nyní nastává ta správná chvíle k přípravě krutonu, jak se v kuchařské hantýrce říká osmahlým chlebovým kostičkám. Francouzskou bagetu tedy nejprve nakrájej na přibližně centimetrové kostičky. Poté si vezmi k ruce pánev, nalij do ní 2 lžíce olivového oleje a postav na
strední plamen. Jakmile se olej rozehreje, nasyp k němu bagetové kostičky a zaneúnavného potřásání pánví je nech dozlatova osmahnout ze všech stran. Hotové krutony nech prozatím někde stranou.
V této chvíli už můžeš přistoupit k přípravě samotné zálivky . Oba strouzky cesneku svlékni ze slupek, prožeň je lisem na česnek a vhoď do středně velké misky. Poté k nim pridej citrónovou šťávu, ančovičkovou pastu a worcesterskou omáčku, dale lžíci vinného octa a také přiměřeně soli a pepře. Nakonec k celé sešlosti rozklepni krátce vařené, nyní již vychladlé vejce.
Nyní se postav k mise čelem, do jedné ruky vezmi kovovou metlu a do té drué extra panensky olivový olej. Zatímco jedna ruka svižně míchá zálivku metlou, druhá paže se věnuje pozvolnému přilévání olivového oleje (v celkovém
množství šesti lžic) do rodící se zálivky. Zálivku proháněj metlou tak dlouho, dokud nebude hladká, voňavá a celistvá (nebude to trvat dlouho, maximálně 5 minut).
V této chvíli je tvůj salát prakticky hotov.
Zálivku přidej k římskému salátu vyčkávajícímu v míse a důkladně je spolu promíchej tak, aby zálivka přilnula ke každému z listu. Přihoď osmahlé krutony, hojně posyp strouhaným parmezánem a bez váhání servíruj.