Slunce nás letos opravdu nešetří. Část z nás si tropické dny užívá plnými doušky, jiní vyhlížejí ochlazení. Všichni bychom se však měli chránit, a to i ti, kteří tráví čas ve stínu. Sluneční paprsky přinášejí mnoho dobrého, ale jsou také dosti zrádné. Navíc to vypadá, že nás i v nejbližších dnech čeká další vlna veder.

Zcela v souladu s dobře známým rčením, že největší tma bývá před úsvitem, nastává často největší horko právě v okamžik, kdy už Slunce evidentně sestupuje ze svého vrcholu za letního slunovratu dolů, směrem ke svému nejnižšímu bodu za slunovratu zimního. Tak tomu bude zřejmě i letos.

Předcházejte spálení

A jak to horko nejlépe zvládnout? Nejdůležitější ochranou před přehřátím a spálením ze slunce je samozřejmě prevence. Prostě to nebudeme přehánět. Zůstaneme raději ve stínu, hlavně mezi 11. a 15. hodinou, nebudeme nadměrně sportovat, ubereme pracovních hodin a je-li to možné, trávíme víc času v přírodě, u vody. Stromy a voda mají schopnost ochlazovat vzduch až o několik stupňů, opalování ve stínu je nejzdravější a ochlazení v rybníce nebo moři se nic nevyrovná.

Ve dnech plných slunce se obvykle doporučuje nosit něco na hlavě, silné sluneční brýle a mazat se krémy s co nejvyšším ochranným faktorem. Jenomže podle některých názorů mohou samotné krémy náš organismus poškozovat víc než sluneční paprsky. Zabraňují například přirozené reakci kůže, začervenání, které nás varuje, že je čas – ano, nepřehánět to. Naštěstí existují i přírodní prostředky na opalování, například kokosový olej, který má údajně ochranný faktor 5, lanolin, olivový olej.

Foto: se souhlasem Akademie léčivé výživy

Věnujte pozornost i tomu, co konzumujete

Reakci svého organizmu na horko a slunce můžeme podpořit i zevnitř. Budeme víc pít, budeme jíst víc salátů, ovoce a před smaženým dáme přednost dobré zeleninové polévce. Zdravou reakci kůže na slunce podpoříme popíjením mrkvové šťávy. Z přírodních zdrojů můžeme získat i provitamin B5, čili panthenol, který urychluje hojení a zklidňuje podráždění. Patří k nim droždí, játra, vejce nebo třeba ovesné vločky. Určitě se nebudeme chladit studeným pivem, ledovou sprchou ani na minimum staženou klimatizací. To si jen říkáme o další problémy, letní angíny patří spíš k těm míň závažným.

Jak na sluncem podrážděnou pokožku

Na přehřátí a spálení platí i jednoduché a časem prověřené domácí recepty. Kůži výborně ochladí obklady z kysaných mléčných výrobků, černý nebo zelený čaj, můžeme přiložit list aloe vera, kolečko okurky, rajčete nebo si ji potřít šťávou z jahod či melounu. Celkově se na ochlazení osvědčily i vlažné koupele s přidáním bylin a olejů, často stačí jen „strčit nohy do lavóru“. Dobře působí výtažky nebo čaj z květů kaštanu koňského, hydrosol vznikající při louhování růžového oleje nebo alespoň silný nálev z poupat růže. Doporučuje se také koncentrovaný odvar z dubové kůry nebo zápar z jitrocele.

Svatá Hildegarda používala na popáleniny lněné mazání: 3 čajové lžičky celého lněného semene uvaříme v 1/2 litru vody, do přecezeného odvaru namočíme plátno a přikládáme vlažné. Obklad je třeba vyměňovat, dokud nepřejde pocit pálení. Ale k tak silnému popálení už u nás koncem léta nejspíš nedojde.

Nezapomínejme, že v létě je nejzatíženějším orgánem srdce, které se také umí lecčíms rozehřát. Krom lásky mu nejvíc prospívá společnost dobrých lidí a radost. Tak se pojďme z léta radovat, třeba s nohama ve vodě a studeným obkladem za krkem.

 

Text: Akademie léčivé výživy

Foto: se souhlasem Akademie léčivé výživy

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account