Snídaně je grunt, pamatuji si z dětství, jak mi to pravidelně říkávala moje babička. Nejspíš nebyla jediná, která o snídani tehdy takto mluvila. Ještě před pár lety bylo totiž pravidelné snídání považováno za naprostý základ zdravého životního stylu a začátku každého dne a jiná varianta se téměř nepřipouštěla. Oproti tomu se dnes setkáváme s tím, že někdo snídá každý den, jiný snídani odkládá na později a někdo nesnídá vůbec a je i takto spokojený a vyhovuje mu to. Jak to tedy je se snídaní? Je nejdůležitějším jídlem dne? Musíme snídat? Co se stane, když snídat nebudeme? Co a kdy máme snídat?

Snídat nebo nesnídat?

Na to neexistuje jednoznačná odpověď. Je to velice individuální záležitost. Každý jsme jiný a vyhovuje nám něco jiného. Mám pro tebe ale dobrou zprávu. Zdravý životní styl můžeš dodržovat úplně s klidem se snídaní i bez ní. Zaměř se více na tvoje potřeby a vnímej své tělo. Samo si řekne. Pokud je snídaně tvým každodenním rituálem, bez kterého neodejdeš z domova, tak si ji dopřávej. Pokud ti naopak vyhovuje snídani odložit, dát si jen čaj a najíst se v klidu až po několika hodinách po probuzení, i to je v pořádku.

Zhubnu, když nebudu snídat?

Hubnutí a přibírání souvisí s příjmem kalorií během celého dne a následným výdejem, a nejen tedy se snídaní. Pokud vynecháš snídani, a přesto příjem kalorií budeš mít vyšší než výdej během dne, tak prostě nezhubneš. Je tedy na tobě, jestli si celkový příjem rozložíš do tří jídel (snídaně, oběd, večeře) nebo do dvou, když snídani nebo večeři vynecháš. Pro hubnutí je podstatný kalorický deficit, ne to, jestli snídáš nebo ne.

Záleží také na výchozí pozici každé z nás. Pokud jsi extrémně vyčerpaná, permanentně ve stresu, tělo nemáš úplně v dobré kondici nebo jsi takzvaná věčná dietářka, tak snídani rozhodně nevynechávej. Bez snídaně by ses dostala do ještě většího stresu a v této fázi naopak potřebuješ tělo uklidnit a zharmonizovat. Pokud se v tomto poznáváš, tak doporučuji se nasnídat do 20 minut po probuzení, alespoň něco malého, i když nemáš čas na přípravu, hlad nebo chuť a později si dej plnohodnotnou snídani. Tohle zaveď. Co určitě nedělej – nedávej si kávu na prázdný žaludek. Nejdříve snídaně a až potom káva, i když budeš mít pocit, že bez kávy nejsi schopna vůbec fungovat a je to to jediné, co tě po ránu nastartuje. Vyzkoušej to a už po 3 dnech pocítíš příjemný rozdíl.

Co si dát k snídani, když chceš zhubnout?

Internet je plný receptů na chutné a zdravé snídaně. Jak by tedy měla ideálně vypadat? Základem je, aby byla bohatým zdrojem živin, vlákniny a také tě zasytila na dostatečně dlouho dobu. Protože právě sytost jídla je to, co vede k redukci přijmu kalorií a hubnutí. Ideální je tedy jíst minimálně průmyslově zpracované potraviny, které jsou objemově bohaté a kaloricky chudé.

Pohlídej si především dostatečné množství bílkovin (to platí nejen pro snídani, ale každé jídlo během dne). Jejich dostatečné množství ti zajistí, že nebudeš mít během dopoledne hlad a nezačneš něco uzobávat. Skvělým zdrojem bílkovin je například kvalitní vysokoprocentní šunka, mléčné výrobky (řecký jogurt, tvaroh, Cottage, sýr) nebo vajíčka. Snídani doplň také zdravými tuky (avokádo, oříšky–nepražené, nesolené, semínka, máslo), komplexními sacharidy (celozrnné pečivo, ovesné vločky) a nezapomínej ani na dostatek vlákniny (tu najdeš v zelenině, ovoci).

Snídaně není tak důležitá, jak si mnozí stále myslí. Je jedno, jestli se najíš hned po probuzení nebo až někdy během dopoledne nebo si jako první jídlo dne dáš oběd. Je to pouze na tobě, co preferuješ a co ti vyhovuje. Pokud jíš zdravou a vyváženou stravu, tak je načasování jednotlivých jídel pouze detail. Důležité je složení jídel, tedy jejich výživová a kalorická hodnota. Nevynechávej snídani jen proto, že tvoje oblíbená instagramerka nesnídá a jí až později. Věř signálům svého těla, více ho poslouchej a používej selský rozum.

Jak jsi na tom ty se snídaní? Je pro tebe skvělým začátkem každého dne nebo si ji raději dopřeješ až později nebo úplně vynecháváš? Poděl se s námi o svůj názor v komentářích a rovnou tam můžeš napsat i tip na svoji oblíbenou snídani či to, o čem by sis ráda přečetla v článku od mě příště.

Důležitá připomínka: Nestresuj se a užívej si letní dny.

Autorka: Mgr. Petra Štelcová, výživová a pohybová terapeutka

Foto: www.pexels.com

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account