Rybí finger food podla Pavla Berkyho
Ingredience
Marinovaný losos:
- 400 g čerstvého lososa bez kůže
- 1 šalotka
- 10 g zázvoru
- 1 chilli paprička
- 1 limetka
- sójová omáčka
Ceviche ze pstruha:
- 400 g pstruha filety bez kůže
- 1 grep
- 1 citron
- 1 limetka
- 1 zralé mango
- čerstvý koriandr
- sůl
- pepř
Krokety z tresky:
- 300 g bílé tresky bez kůže
- 500 ml mléka
- 125 g másla
- 70 g hladké mouky
- olej na smažení
- 3 vejce
- 1 cibule
- panko strouhanka
- sůl
- pepř
Instrukce
Marinovaný losos:
- Lososa nakrájejte na malé kostky.
- Šalotku a zázvor oloupejte a nasekejte najemno.
- Do misky vyždímejte šťávu z limetky, přidejte asi 4 PL sojové omáčky a šalotku se zázvorem.
- Dobře vše promíchejte, přidejte kostičky lososa a nechte marinovat 5 minut.
Ceviche ze pstruha:
- V misce smíchejte šťávu z půlky grepu, jedné limetky a půlky citronu. Mango oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Přidejte ho do misky spolu s nasekanou chilli papričkou a vše lehce osolte.
- Filety nakrájejte na velmi tenké plátky a dejte do misky s citrusovou marinádou. Přihoďte nasekaný koriandr, promíchejte a nechte marinovat 10-15 minut.
Krokety z tresky:
- Na olivovém oleji orestujte cibuli doměkka a dosklovita. Dejte ji do misky a odložte na později.
- V hrnci rozpustěte máslo, přidejte prosátou mouku a zamíchejte. Za stálého míchání připravte světlou jíšku.
- Postupně do jíšky přilévejte mléko aby vznikl krémový bešamel. Poté hrnec odstavte z ohně a nechte bešamel vychladnout.
- Tresku nakrájejte na malé kousky, smíchejte s vychladlým bešamelem a orestovanou cibulkou. Z této směsi připravte malé kuličky. Obalte je v rozšlehaných vejcích a poté ve strouhance.
- Krokety smažte v dobře rozpáleném oleji dozlatova.