V rámci naší úklidové série jsme se již podívali na to, jak jednoduše vyčistit troubu, mikrovlnku, myčku, ledničku nebo pračku a sušičku. Dnes se zaměříme na dřez, který snad v žádné domácnosti nechybí a nejčastěji se vyskytujícím je nerezový. Kromě toho, že dobře vypadá a hodí se téměř všude, vyniká také značnou odolností vůči vnějším vlivům, je však potřeba dobře se o něj starat. V opačném případě by totiž nejen ztratil svůj lesk, ale především by se zanesl nečistotami a stal se rájem pro bakterie. Pojďme se tedy podívat, jak nerezový dřez ochránit před usazeninami a škrábanci.
Stále zářivě čistý dřez
Než se pustíte do samotného čištění, tak kromě toho, že ze dřezu vyndáte veškeré nádobí a vše, co máte kolem, zlikvidujte také zbytky jídla, která mnohdy odpadnou z talířů. Následně dřez opláchněte teplou vodou a jde se na to. Celý povrch dřezu posypte jedlou sodou, která je přírodním abrazivem, jež pomáhá odstranit nejrůznější skvrny a nečistoty bez poškození nerezového povrchu. Houbičkou nebo hadříkem z mikrovlákna pak dřez pořádně vydrhněte, ze sody vznikne pasta, která krásně čistí a leští.
Abyste se zbavili odolnějších skvrn, které i po čištění sodou mohou zůstat, postříkejte povrch dřezu ještě bílým octem. Ten začne se sodou reagovat, šumět a když necháte vše chvilku působit, uvidíte, jak i odolné nečistoty začnou mizet. Poté vše důkladně opláchněte, aby nikde nezůstaly žádné zbytky, pro jistotu čistým navlhčeným hadříkem otřete ještě celý dřez včetně různých záhybů. Takto vyčištěný dřez nejen září čistotou, ale především zachováte v kuchyni důkladnou hygienu, což je při práci s jídlem zkrátka nutnost.
V případě, že by vám po čištění stále zůstávala na povrchu nějaká odolná skvrna, můžete ji zkusit odstranit pomocí kašičky vytvořené z bílého octa a vinného kamene. Tato kombinace funguje velmi dobře, ale hodí se pouze pro lokální použití, nikoliv celý dřez jako v případě sody. Zbytky opět důkladně opláchněte.
Jestliže chcete dosáhnout opravdu pořádného lesku, pak po důkladném vyčištění a vysušení dřezu naneste na hadřík pár kapek olivového oleje a dřez včetně baterie jím otřete. S olejem opravdu jen velmi opatrně, abyste místo lesku nedosáhli spíše mastnoty.
Co na nerez nepatří
Nerez je velice odolný materiál, ale velmi náchylný k poškrábání, proto v žádném případě na jeho čištění nepožívejte drátěnky ani jiné podobné materiály. Také není dobré nechávat delší dobu stát ve dřezu hrnce, pánve a kovové předměty, neboť kontakt těchto materiálů může způsobit poškrábání. Co se týče čisticích prostředků, pak zapomeňte na různé chemikálie, drsné čisticí prostředky či cokoliv s bělicím chlórem. Pokud byste nechtěli jít cestou uvedenou výše, pak si zakupte prostředky speciálně určené pro nerezové povrchy.
Tipy
- I když se ocet a jedlá soda výborně hodí na netoxické čištění domácnosti, pokožce zrovna neprospívají, proto se doporučuje při úklidu používat gumové rukavice.
- Jestliže nemáte (bílý) ocet, stejně dobře lze použít šťávu z citronu.
- Dřez dezinfikujte zvláště po každém kontaktu se syrovým masem a každý den jej dobře propláchněte.
Zdroj: Wikipedia Commons, marthastewart.com, homedit.com
Foto: Shutterstock