Ochrana životního prostředí, udržitelnost, recyklace, upcyklace a podobná témata rezonují napříč společností a každý z nás může přispět svou troškou. Začít můžeme zodpovědnými nákupy a neplýtváním, dále například šetřením s vodou nebo tříděním odpadu. Možností je spousta, dnes se zaměříme na ekologickou domácnost, která bere ohledy na planetu, ale zároveň umí šetřit i naši peněženku.

Snižování spotřeby energie

Zateplený dům, dobře těsnící okna, využití solární energie a správně zvolený způsob vytápění samozřejmě vedou ke značným energetickým úsporám. Existují však kroky, které můžeme podniknout každý den, a to i bez velkých počátečních investic. Patří k nim ohlídání si, že nenecháte zbytečně rozsvíceno a na maximum využijete denní světlo, spotřebiče vytáhnete ze zásuvky, pokud nejsou aktuálně potřeba (třeba rychlovarnou konvici, což je i bezpečnostním opatřením), a dobře se o ně staráte (například námraza v mrazáku nebo přeplněná lednice patří k velkým žroutům energie). Již při nákupu elektroniky dbejte na to, aby se nacházela v co nejvyšší energetické třídě.

Šetřete vodou

Jak často v průběhu dne necháte zbytečně téct vodu? Říkáte si, že vůbec? Jenže už jen to, že během čištění zubů zavřete kohoutek, když vodu aktuálně nepotřebujete, nebo si napustíte dřez namísto toho, abyste nádobí myli pod tekoucí vodou, tak tohle vše vám přinese velké úspory. Také si můžete nainstalovat úsporné kohoutky a sprchové hlavice, dohlédnout na to, že vám neprotéká záchod, a využívat na maximum dešťovou vodu.

Recyklace a kompostování

Organický odpad z domácnosti se dá krásně využít dál jako hnojivo pro rostliny, stačí si pořídit alespoň menší domácí kompostér. Potom zde máme třídění odpadu, ke kterému přistupujeme stále zodpovědněji a plasty, papír, sklo, kovy či odpady typu staré baterie či olej, vyhazujeme do příslušných kontejnerů.

Šetrné nakupování

Nakupujte především lokální a sezónní potraviny, čímž přispějete ke snížení uhlíkové stopy a zároveň podpoříte místní producenty. Dobře se podívejte, co doma máte, a zeptejte se, odkud to pochází: jak to bylo vypěstováno, jak byly získány suroviny a jak to bylo zabaleno? Na těchto rozhodnutích záleží, protože potravinářský průmysl se podílí 26 % na všech emisích skleníkových plynů.

Při nákupech využívejte opakovaně použitelné obaly, například látkové sáčky apod., vyzkoušet můžete třeba bezobalové obchody, nebo se dívejte na složení obalu produktu, je-li ekologické. Zároveň kupujte pouze to, co skutečně potřebujete a omezte tak plýtvání. Mnohdy také vyhazujeme něco, co může skvěle posloužit jako součást dalšího pokrmu (například mrkvová nať), zkusme tedy hledat cesty i v tomto ohledu.

Používání ekologických čisticích prostředků

Jednou z možností, je používat v domácnosti vlastnoručně vyrobené čisticí prostředky, přičemž dokonale poslouží jedlá soda, kyselina citronová, ocet či citronová šťáva. Vyskytují se v každé domácnosti a jsou šetrné k životnímu prostředí. Variantou číslo dvě je pořízení ekologických čisticích a pracích prostředků, které jsou biologicky odbouratelné.

Ekologická domácnost je především uvědomělých rozhodnutích a malých krocích, které mohou mít ovšem velký dopad.

 

Zdroj: Wikipedia Commons, hbr.org (Harvard Business Review)

Foto: Shutterstock

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account