Žena má obvykle svou hlavu, ale přesto je něco, co řídí prakticky celý její život – hormony. Tihle nezbedníci mohou být kamarády, stejně tak však páchají velké neplechy, pokud jsou v nerovnováze. Stav vlasů, pokožky a pleti, váhu, náladu či třeba i výběr partnera, to vše a mnohem víc ovlivňují nejrůznější hormony. Zvláště náročná období jako puberta, těhotenství, menstruace či dlouhodobý stres způsobují doslova hormonální vlnobití. Pokud užíváte antikoncepci, jistě jste zaznamenala změny na svém těle i v jejím důsledku.

Antikoncepci máme zpravidla spojenou s prevencí otěhotnění, nezřídka ji však lékaři také předepisují v případě problémů s menstruačním cyklem či pletí. Na druhou stranu musíme zmínit i skutečnost, že jakmile ji začnete užívat jako ochranu před otěhotněním a pleť máte v pořádku, můžete zaznamenat její zhoršení, neboť dojde k ovlivnění hladiny hormonů. Mnohem častěji však dochází k opačné situaci, tedy zhoršení kvality pleti po vysazení hormonální antikoncepce. Důvodem je, že antikoncepční pilulky snižují produkci mužského hormonu androgenu, a tak dochází k omezení tvorby mazu. Znamená to, že se méně mastí pleť i vlasy.

Reakce pleti po užívání antikoncepce

Jakmile hormonální antikoncepci vysadíte, postupně se tvorba androgenu obnoví, a tím samozřejmě začne být pleť opět více promaštěná. Samozřejmě, jedná se o individuální záležitost, některé ženy jsou náchylnější k tvorbě akné a jiné nemusí zaznamenat téměř žádný problém. Rozhodně tedy není od věci, navštívit dermatologa ještě před vysazením antikoncepce, aby vám poradil vhodné dermokosmetické přípravky. Dobré také je, když antikoncepci vysadíte postupně, aby nedošlo k náhlému výkyvu hladiny hormonů.

Očista těla

Tělo se postupně adaptuje na změnu a opět se naučí fungovat jako před užíváním antikoncepce, ovšem pokud mu chcete trochu pomoci s očistou, můžete sáhnout po bylinkách. Například ostropestřeci, který podporuje játra, nebo andělice, jež podporuje normální činnosti urogenitálního systému žen a pročištění. Rovnováhu hormonů pomáhá udržovat třeba pupalka. Rovněž svému tělu pomůžete péčí o zdravé stravování a do jídelníčku přidejte například i potraviny jako maca, kurkuma či mladý kokos. Dopřejte si také mátový čaj, který snižuje hladinu androgenů. Po vysazení hormonální antikoncepce rovněž doplňte vitamíny B, C, E, zinek a železo.

Lékaři vám asi nejčastěji řeknou, že současná hormonální antikoncepce je velmi šetrná, a jelikož tělo detoxikuje zcela přirozeně, její zbytky se po vysazení vyloučí v řádu maximálně týdnů. Hormony se tak také časem samy upraví. Na druhé straně ovšem doporučují, že celý proces můžete podpořit jednoduchou změnou životního stylu, což znamená dopřát si dostatek spánku, jíst vyváženou stravu bohatou na živiny, hýbat se, doplňovat vitamín D, snížit míru stresu a vyhýbat se alkoholu, kofeinu a cigaretám.

Každá žena je však jedinečná a reakce na vysazení hormonální antikoncepce jsou tedy velmi individuální. Pokud byste se potýkala s nějakými nepříjemnostmi, nebojte se oslovit odborníka, který vám poradí nejvhodnější postup.

Zdroj: Wikipedia commons, ne-akne.cz, medicalnewstoday.com

Foto: Shutterstock

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account