Markéta Gajdošová patří k nejvyhledávanějším odborníkům v oboru výživy na tuzemské scéně. Do jejího zaměření v akademické rovině i praxi pak spadá především psychologie stravování, poruchy příjmu potravy a sportovní výživa. Hovoří o fenoménu dietní kultury, narušených stravovacích návycích a otevírá témata o legislativě výživového poradenství. Jako jediná Češka se v tomto roce uchází o RDN titul v klinické výživě a dietetice (nutriční  terapii)  na  prestižní  univerzitě  v  Miami a zdůrazňuje: „Jaký máš vztah k jídlu, takový máš vztah k sobě samému.“ Mezi její klienty patří mimo běžnou klientelu i profesionální sportovci nebo členové královské rodiny.

Narušené stravovací vzorce, jedno z hlavních témat Markéty Gajdošové, se týkají téměř každého v moderní společnosti, zejména žen, muži ale nejsou rozhodně výjimkou. Tyto vzorce vycházejí z celoživotního usilování o dosažení určitých fyzických ideálů a tlaku veřejné společnosti na vzhled. Tento jev, nazývaný dietní kultura, ovlivňuje nás všechny, a to již od útlého dětství.

Foto: se souhlasem Markéty Gajdošové

 Jiná cesta k výživě a stravování

Výživa má obrovský potenciál, který všichni bez výjimky v našem životě řešíme. Mnoho lidí  však tuto magii nevyužívá naplno, nebo ji dokonce obrací proti sobě. Výživa je jako obchod s energií – můžeme s ní kouzlit podle toho, na čem nám záleží. Ať už jde o sportovní výkon, rekompozici postavy, prevenci onemocnění, nebo klinickou výživu.

Narušené stravovací vzorce jsou hlavním zájmem Markéty Gajdošové. Ve své akademické rovině se věnuje také studiu psychologie výživy a novému oboru nutriční psychiatrie, které standardně nejsou součástí univerzitního studia nutriční terapie v Česku ani v celé Evropě. Toto odvětví sama vnímá jako nedílnou součást oboru výživy a cítí v něm velkou budoucnost pro sebe, ale především pak pro klienty samotné. Jak sama říká: „Bez znalosti psychologie stravování nemůže žádný výživář správně pracovat a stanovit diagnózu. Výživa ovlivňuje mentální zdraví a působí na celkové mentální vzorce, což v Česku zatím není vůbec téma. To, jak jíš, tak se cítíš.“

Foto: se souhlasem Markéty Gajdošové

“Výživa není jen o tom, co máte na talíři, ale o tom, jak k tomu talíři přistupujete. Záleží na tom, jakou roli jídlo ve vašem životě hraje, jak jste byli vychováni a jak s jídlem zacházíte. Proto se stravování často stává nástrojem, kterým můžeme manipulovat. Může být formou útěchy, komfortním místem nebo nástrojem kontroly, což může signalizovat hlubší emocionální potřeby, které je třeba řešit. Vždy to souvisí s tím, jaký máme vztah k sobě samým – takový máme i vztah k jídlu,”  vysvětluje Markéta Gajdošová.

Legislativní procesy

Markéta Gajdošová veřejně otevírá témata týkající se legislativy o výživovém poradenství, které v České republice patří mezi volné živnosti a nevyžaduje certifikaci ani akreditované studium.

„Výživový poradce jako profese je legislativně volná živnost, nepotřebuje žádné formální vzdělání, natož vysokoškolskou průpravu a klinický kontext. Oproti tomu nutriční terapeut či nutriční specialista by měl mít rozsáhlé znalosti a být dostatečně vzdělán. Nevhodně stanovená diagnóza a léčba může klientovi uškodit a trvale mu poškodit zdraví. Proto bych ráda rozvířila diskuzi o tom, aby bylo výživové poradenství správně legislativně ukotveno.“

 O MARKÉTĚ GAJDOŠOVÉ:

Markéta Gajdošová je vyhledávaná nutriční terapeutka, autorka nutričních bestsellerů, podcasterka stojící za Marketa’s Vibes, kandidátka RDN titulu v klinické výživě, nutriční terapii a dietetice na předních zahraničních výzkumných institucích (v čele s University of Massachusetts Boston a Florida International University Miami) se specializací na sportovní výživu a poruchy příjmu potravy. Rovněž je zakladatelka, hlavní výživářka a garantka konceptu odborného nutričního poradenství MG COACHING® a společnosti MG Nutrition, s. r. o., značka zdravých svačinek.

Mezi její klienty patří například Markéta Nausch Sluková, česká olympijská reprezentantka, Martina Šáchová, česká národní reprezentantka v karate, nebo reprezentanti Českého atletického svazu.

Foto: se souhlasem Markéty Gajdošové

Zdroj: autorský text Markéty Gajdošové

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account