Kostelec nad Labem je město ležící v okrese Mělník, 7 km severozápadně od Brandýsa nad Labem. Historické jádro města je od roku 2003 městskou památkovou zónou. Historické centrum obtéká ze severu Labe a z jihu, západu a východu Mlýnský potok. Žije zde přibližně 4 200obyvatel.

První písemná zmínka o vesnici pochází z roku 1277.

V 15. století držel Kostelec Berka z Dubé, od kterého jej koupila česká královna Johana z Rožmitálu – vdova po králi Jiřím z Poděbrad. Po její smrti 1475 získává Kostelec dcera Johany kněžna Ludmila Lehnická. Za jejího držení byl roku 1486 Kostelec povýšen králem Vladislavem II. na město.

Kostelec n/L se hlásí ke vzniku českého tance – polky. Ta je spojována s kantorem Josefem Nerudou a Annou Chadimovou, služkou, která přišla r.1834 sloužit do zdejšího města.

Kdy a kým byl městu udělen jeho znak, není známo. Na presbytáři kostela sv. Víta je znak z r.1492, vytesaný v pískovcové desce. Má podobu pečeti s obrazem kostela s věží a štítkem s dvouocasým lvem. Na stuze kolem obrazu je nápis SIGILLUM MAIVS CIVITATIS COSTELECENSIS IN ALBI.

Umělecké památky: Lze se zmínit o 2 kostelech – sv. Martina postavený ve 2. pol. 13. stol., přestavěný pozdně goticky a sv. Víta – pozdně gotická stavba, s presbytářem, jehož vznik je datován do r.1492. Kostel postavila kališnická rodina Sekerků ze Sedčic.

Z Kostelce nad Labem pochází zpěvačka Tereza Stolzová, nar. r.1834. Je známa především jako interpretka Verdiho děl, jeho přítelkyní byla po celý svůj umělecký život. Byl to on, kdo zkomponoval k slavnostnímu otevření Suezského průplavu operu Aida pro hlas této umělkyně. Přestože zemřela v cizině, byla na kostelecké radnici umístěna pamětní deska na počest této slavné rodačky.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account