Adventní čas začíná a z mnoha kuchyní již voní první vánoční cukroví. Zdá se vám to brzy? Ale vůbec ne, některé druhy jsou mnohem lepší, když se pořádně naleží, u jiných zase není na škodu připravit si základ a ten pak už jen těsně před svátky pospojovat krémem.
Nejprve se pustíme do pečení perníčků, které následuje tzv. suché cukroví, což znamená, že připravujeme kokosky, zázvorky, pracny, linecké a další podobné druhy. Zdobení a slepování si však necháme až na později, neboť uleželé a změklé cukroví se tolik neláme a lépe se proto zdobí. Tohle zlaté pravidlo znaly už naše babičky a jak víme, právě od nich vždy chutnalo nejlépe. Ačkoliv dnes naše sváteční stoly zdobí nejrůznější sladkosti, staročeské cukroví, které se vyznačuje jednoduchostí, avšak skvělou chutí, nesmí chybět.
Mezi typická cukroví našich babiček vždy patřily například zázvorky, sádlovky nebo škvarkové koláčky. Pojďme si některé tradiční recepty připomenout.
Zázvorky
Ingredience
300 g hrubé mouky (ale mějte při ruce další pro dosypávání a podsypávání)
2 žloutky
2 celá vejce
200 g cukru
15 g mletého zázvoru (případně 5-10 g čerstvého)
½ lžičky prášku do pečiva nebo jedlé sody
Postup
Vyšleháme vejce s cukrem do pěny a přidáme sypké ingredience. Těstu prospěje, když jej necháte takto při pokojové teplotě alespoň 30 minut odležet. Těsto si moukou doladíme do podoby, s níž se nám bude dobře pracovat, ale platí, že čím řidší těsto se nám podaří rozválet, tím lépe. Vyválíme si asi půl centimetrový plát, ze kterého vykrajujeme požadované tvary. Těsto si průběžně podsypáváme. Jednotlivé kousky vyskládáme na pečicí papír a než je vložíme do trouby, je ideální nechat je alespoň 3 hodiny odležet při pokojové teplotě. Troubu si vyhřejeme na 140 °C a pečeme přibližně 20 minut (lze péct i pouze 10-15 minut při 170 °C, ale spěch se v tomto případě nevyplácí). Upečené zázvorky poznáte tak, že se odspodu začnou nafukovat. Hotové zázvorky uložte na chladnější místo a nechte uležet.
Vinné cukroví
Ingredience
250 g hladké mouky
250 g másla
5 lžic bílého vína
Postup
Do mouky si pokrájíme změklé máslo a vařečkou propracujeme, přidáme víno a velmi rychle zpracujeme ručně. Vyválíme tenčí plát a vykrajujeme vybrané tvary. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 8-10 minut. Ještě horké lehce posypeme moučkovým cukrem.
Sádlovky
Ingredience
150 g hladké mouky
150 g sádla
150 g moučkového cukru
60 g kakaa
Marmeláda dle chuti
Mandle na dozdobení
Postup
Mouku, sádlo, cukr a kakao smícháme a vypracujeme kompaktní těsto, které necháme v lednici odležet zabalené v potravinářské fólii do druhého dne. Z těsta tvoříme kuličky a do středu každé z nich obrácenou stranou vařečky uděláme důlek. Pečme v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 10 minut. Sádlovky necháme lehce zchladnout a teprve pak do důlku plníme marmeládu a dozdobíme mandlí.
Škvarkové cukroví
Ingredience
250 g mletých škvarků
2 vejce
200 g moučkového cukru
500 g hladké mouky
140 g vlašských ořechů
Citronová kůra a šťáva
Dle chuti lze přidat skořici
Marmeláda dle chuti
Postup
Jednotlivé ingredience smísíme a vypracujeme těsto, ze kterého děláme kuličky. Do každé z nich druhou stranou vařečky uděláme důlek a naplníme jej marmeládou. Pečeme na 180 °C dorůžova.
Pokud by si někdo chtěl sváteční čas zpestřit něčím novým, inspiraci na netradiční vánoční cukroví najdete například v zahraničí.
Norské Krumkake
V doslovném překladu znamená Krumkace zakroucený dort. Jedná se však o kornoutky z vaflového těsta plněné krémem či šlehačkou, které se tradičně podávají na Vánoce.
Ingredience
Rostlinný olej na pomazání
½ šálku rozpuštěného másla
4 vejce
1 šálek krystalového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
¾ čajové lžičky mletého kardamonu
1½ šálku mouky
2 lžíce prášku do pečiva
1 šálek husté smetany ke šlehání
1 polévková lžíce moučkového cukru + další na poprášení
1 lžíce citronové kůry
Předehřejte si oplatkovač, lehce potřete olejem. Ve středně velké míse vyšlehejte rozpuštěné máslo, vejce, cukr a vanilkový extrakt dohladka. Přidejte kardamom, mouku a prášek do pečiva a promíchejte, dokud se dobře nespojí. Nalijte těsto do oplatkovače, jen tenkou vrstvu, a uzavřete na několik sekund. Oplatka je hotová, když má světle zlatavě hnědou barvu.
Oplatku vyjměte a ještě teplou obtočte kolem dřevěného nebo nerezového kužele a vytvarujte kornoutek. Než jej odložíte na drátěnou mřížku, nechte na kuželu alespoň 1 minutu vychladnout. Pro přípravu náplně ušlehejte smetanu, moučkový cukr a citronovou kůru, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Šlehačkou naplňte zdobicí sáček a vtlačte ji do připravených kornoutků. Hotové Krumkake posypte moučkovým cukrem.
Zdroj: Wikipedia Commons
Foto: Shutterstock
Líbí se mi recept na sádlovky a škvarkové cukroví.