Mletý holandský řízek
Ingredience
- 500 g mletého vepřového ideálně plec
- 200 g strouhaného sýru - Gouda tučnější Eidam
- 150 ml mléka
- 1 celé vejce
- sůl pepř, nasekaná plocholistá petrželka
na trojobal:
- hladká špaldová mouka
- celé vejce - 2 ks
- strouhanka může být třeba i kukuřičná
- olej na smažení
Instrukce
- Mleté vepřové maso dáme do mísy a zalijeme cca 150 ml studeného mléka.
- Poté řádně promícháme, aby se nám maso s mlékem dobře spojilo.
- Přidáme nastrouhaný Gouda sýr (lze použít i tučný Eidam), 1 celé vejce, nasekanou plocholistou petrželovou nať a trošku osolíme, opepříme.
- Necháme chvíli odpočinout.
- Poté si namočíme ruce a tvarujeme jednotlivé "řízky".
- Obalujeme v trojobalu.
- Smažíme.
- Já tedy peču v troubě, na plech dám pečící papír, na něj jednotlivé řízky, lehce zakápnu olejem a nechám upéct.
- Podáváme s bramborovou kaší, bramborem, ale dobré jsou i samotné s chlebem a nebo jen se zeleninou.
- Co se nesní hned, hodí se třeba i druhý den s sebou na výlet.
Klasika
Tak, tak….ono kolikrát je lepší jít do jistoty, než-li do experimentu.
Holandský řízek máme rádi. Také jsem ho dlouho nedělala, musím to dohnat.
Tak hurá do nich….a ať si pochutnáte.
No tak bramborová kaše ze sáčku u nás neuspěla ani v rámci dovolené pod stanem….zkoušela jsem asi 2x v hluboké minulosti a nikomu moc nejela….
Tohle jsem milovala v dětství, a nejlépe ještě s bramborovou kaší ze sáčku 😀
tak tu jsem asi nikdy neměla ráda 🙂
Mńam, už jsem dlouho neměla, až někdy zase budeme pozváni k vám na oběd, ráda si dám… kaldou jen ochutnám a toto k obědu 🙂
No tak super, jen se pak musíš připomenout…Fakt je ten, že samotný holanďan se dá i v létě, když k tomu místo nějaké hutné přílohy jen zelenina, kaldoun, ten až v zimě….
taky bych ho mohla někdy udělat, ne že ne, ale od tebe mi jistě bude chutnat více. Nedělala jsem ho už léta :-), ale pamatuji si z mého minulého života, že jsme jeli jako parta lidí na dovolenou…já jsem udělala plný kotel těchto řízečků a snědli jsme je už v Turnově na nádraží, kde jsme čekali na další spoj do skal :-)….
Paráda, krásné vzpomínky 🙂