Go Back
+ servings

Mletý holandský řízek

Vytisknout recept
Klasika z mletého vepřového masa
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Česká
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 40 minutes
Celkový čas 1 hour 10 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila Jaroslava Korpášová

Ingredience

  • 500 g mletého vepřového ideálně plec
  • 200 g strouhaného sýru - Gouda tučnější Eidam
  • 150 ml mléka
  • 1 celé vejce
  • sůl pepř, nasekaná plocholistá petrželka

na trojobal:

  • hladká špaldová mouka
  • celé vejce - 2 ks
  • strouhanka může být třeba i kukuřičná
  • olej na smažení

Instrukce

  • Mleté vepřové maso dáme do mísy a zalijeme cca 150 ml studeného mléka.
  • Poté řádně promícháme, aby se nám maso s mlékem dobře spojilo.
  • Přidáme nastrouhaný Gouda sýr (lze použít i tučný Eidam), 1 celé vejce, nasekanou plocholistou petrželovou nať a trošku osolíme, opepříme.
  • Necháme chvíli odpočinout.
  • Poté si namočíme ruce a tvarujeme jednotlivé "řízky".
  • Obalujeme v trojobalu.
  • Smažíme.
  • Já tedy peču v troubě, na plech dám pečící papír, na něj jednotlivé řízky, lehce zakápnu olejem a nechám upéct.
  • Podáváme s bramborovou kaší, bramborem, ale dobré jsou i samotné s chlebem a nebo jen se zeleninou.
  • Co se nesní hned, hodí se třeba i druhý den s sebou na výlet.