Jablečný koláč
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 100 g másla
- 1 vejce
- 3 lžíce moučkového cukru
- šťáva z 1/2 citrónu
- trocha nastrouhané kůry z citronu
- trocha strouhanky
- jablka dle velikosti cukr, skořice
Instrukce
- Troubu si rozehřejeme na 160 stupňů.
- Všechny ingredience na těsto smícháme dohromady a vytvoříme nelepivé těsto.
- Poté rozdělíme těsto na 2/3 a 1/3. Větší část rozprostřeme po kulaté formě.
- Vykrájíme a oloupeme jablka a nakrájíme na tenké plátečky nebo nastrouháme nahrubo.
- Posypeme těsto trochou strouhanky.
- Položíme na to jablka a posypeme skořicí a cukrem.
- Ze zbylé 1/3 těsta vytvoříme buď mřížku, nebo hada a povrch koláče tímto ozdobíme.
- Můžeme zlehka posypat plátky mandlí.
Moc pěkný koláč. Bude také určitě dobrý.
ten je parádní, škoda jíst 😀
Děkuji, no jen ať se sní, další jablka jsou v řadě na zpracování….
No panečku, ten je skvělý, to sis pohrála 🙂
Děkuji, no když já už vážně nevím, jak s těmi jablky od rodičů naložit 🙂 Ještěže je manžel jak “za groš kudla” a může si dopřávat…