Slaná dýňovo-kaštanová galetka
Ingredience
Na těsto:
- hladká mouka 150 g
- celozrná jemná mletá mouka 100 g
- sůl 1 2 lžičky
- studené máslo na kostičky 125 g
- vejce rozšlehaná 2 ks
Na oblohu:
- hotové dýňové pyré 5 lžic
- créme fraiche nebo lučina 2 lžíce
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- listky šalvěje
- dužina z dýně 500 g
- předvařené a oloupané kaštany 100 g
- modrý krémový sýr gorgonzola cremoso 100 g
- čatní z červené cibule 4–5 lžic
Instrukce
- Mouku, sůl a máslo rozmi×ujeme v kuchyňském robotu se sekacím nástavcem (food processoru), dokud směs nebude připomínat drobenku. Poté postupně přiléváme rozšlehaná vejce, které několika pulzy zapracujeme, dokud se ingredience nespojí. Jestliže by výsledné těstíčko bylo ještě suché, přidáme lžíci ledové vody. Hotové těsto zploštíme do tvaru disku, zabalíme a uložíme do chladničky.
- Zapneme troubu a předehřejeme ji na 200 °C. Několik šalvějových lístků nasekáme nadrobno a několik necháme celých na dozdobení. Dužinu z dýně nakrájíme na 2cm kostičky. Dýňové pyré smícháme s crém fraiche, solí, pepřem a nasekanou šalvějí.
- Vyndáme těsto z lednice, studené jej vyválíme přímo na pečícím papíře na tloušťku 0,3 cm do tvaru oválu a přeneseme na plech. Potřeme připraveným pyré, ale ponecháme volné okraje. Na pyré naskládáme dýni a kaštany, opět s volným krajem, protože poté, co máme připraveno, je přeložíme přes náplň. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 45 minut dozlatova. Následně galetky vyjmeme z trouby a z vrchu posypeme sýrem, aby se teplem rozpustil.
- ----------
- Galetky ozdobíme pomocí čatní z červené cibule a lístky šalvěje. Podáváme ještě teplé.
- ----------
- Místo cibulového čatní můžeme použít jiný druh, který se hodí k modrému sýru.
Moc hezké. To jsem ještě nepekla. Tak to musím dohnat.
Vypadá to moc pěkně, klidně bych ochutnala, mít tu možnost.
Galetky jsem zatím nezkusila…