Borůvkovo-banánový dort
Ingredience
Na korpus:
- 100 g namočených kešu ořechů
- 100 g vlašských ořechů
- 200 g namočených datlí
- 1 lžíce agáve sirupu nebo velká lžíce medu
- 3 lžíce raw nepraženého kakaa může být i klasické kakao, akorát to je pražené, takže není raw+korpus bude tmavší
- špetka soli
Na banánovou vrstvu:
- 3 větší banány
- 10 namočených datlí
- 1 lžíce chia semínek
- 100 ml kokosového mléka
- 3 velké lžíce kokosového oleje
- hrst kokosových lupínků
- 1 lžička agáve sirupu přidávejte podle vaší chuti
Na borůvkovou vrstu:
- 250 g čerstvých borůvek
- 100 g namočených kešu ořechů
- 1 velká lžíce kokosového oleje
- šťáva z půlky citrónu
- 1 lžíce agáve sirupu přidávejte podle vaší chuti
- pečící papír
- dortová kulatá forma o průměru 21 cm
- borůvky na ozdobu
Instrukce
- Ze všeho nejdřív jsem kešu ořechy (200 g – potřebujeme je i na korpus i na borůvkovou vrstvu) dala do misky, zalila je větším množstvím vody a nechala jsem je tak tři hodiny vstřebávat vodu. Nejlepší je tohle ale udělat den předem.
- To samé jsem udělala s datlema, akorát u datlí jsem použila teplou vodu a stačí jim na změknutí tak 20 minut.
- První byl na řadě korpus. Kešu oříšky (100 g) jsem slila a rozmixovala společně s vlašskýma ořechama ve food procesoru. K rozmixovaným oříškům jsem přidala ostatní ingredience a mixovala do tý doby, než se všechno nespojilo v jednotnou hmotu. Pak jsem si dno dortový formy vyložila pečícím papírem a směs jsem tam rovnoměrně rozprostřela. Korpus můžete udělat buď jenom placatý nebo dát směs trošku i do stran. Takhle připravenou směs jsem dala tak na 30 minut do mrazáku zatuhnout.
- Mezitím jsem si připravila banánovou i borůvkovou vrstvu. Postup u obou je stejný. Všechny ingredience jsem rozmixovala ve food procesoru do hladkýho krému. Pak je ochutnáme a případně dosladíme agáve sirupem nebo medem. Na zatuhlý korpus jsem pak nalila banánovou vrstvu a opět jsem nechala zatuhnout tak půl hodiny v mrazáku. Na lehce zatuhlou banánovou vrstvu jsem pak nalila tu borůvkovou. Tu jsem nahoře ještě upravila ledabyle stěrkou, aby horní část dortu měla hezkou strukturu. Opět jsem dala dort do mrazáku a nechala pořádně všechno zatuhnout. Minimálně dvě hodiny.
- Na závěr jsem dort zdobila borůvkama a jak vidíte na fotce, tak i šeříkem. Ten byl ale opravdu jen jako dekorace.
- Před podáváním pak nezapomeňte nechat dort povolit, aby se vám dobře krájel a zbytek uchovávejte v lednici.
- Tak šup do kuchyně!
to bude dobrota, navíc zdravá, paráda
Mňam, ten vypadá skvěle a určitě bude i zdravý. 🙂
Zajímavý nový recept. Bude jistě moc dobrý.
Zajímavý a jistě i moc dobrý ovocný dortík.
Něco nového ve stylu raw.