Připomínám, že raw dorty jsou skvělým způsobem, jak jíst při zdravym stravování sladký. Nevýhodou ale zůstává (vzhledem k použitým surovinám) jejich vyšší cena.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 45 minutesmin
Celkový čas 45 minutesmin
Porce 1dort
Uvařila NelaVávrová
Ingredience
Na korpus:
100gnamočených kešu ořechů
100gvlašských ořechů
200gnamočených datlí
1lžíce agáve sirupu nebo velká lžíce medu
3lžíce raw nepraženého kakaamůže být i klasické kakao, akorát to je pražené, takže není raw+korpus bude tmavší
špetka soli
Na banánovou vrstvu:
3větší banány
10namočených datlí
1lžíce chia semínek
100mlkokosového mléka
3velké lžíce kokosového oleje
hrst kokosových lupínků
1lžička agáve sirupupřidávejte podle vaší chuti
Na borůvkovou vrstu:
250gčerstvých borůvek
100gnamočených kešu ořechů
1velká lžíce kokosového oleje
šťáva z půlky citrónu
1lžíce agáve sirupupřidávejte podle vaší chuti
pečící papír
dortová kulatá forma o průměru 21 cm
borůvky na ozdobu
Instrukce
Ze všeho nejdřív jsem kešu ořechy (200 g – potřebujeme je i na korpus i na borůvkovou vrstvu) dala do misky, zalila je větším množstvím vody a nechala jsem je tak tři hodiny vstřebávat vodu. Nejlepší je tohle ale udělat den předem.
To samé jsem udělala s datlema, akorát u datlí jsem použila teplou vodu a stačí jim na změknutí tak 20 minut.
První byl na řadě korpus. Kešu oříšky (100 g) jsem slila a rozmixovala společně s vlašskýma ořechama ve food procesoru. K rozmixovaným oříškům jsem přidala ostatní ingredience a mixovala do tý doby, než se všechno nespojilo v jednotnou hmotu. Pak jsem si dno dortový formy vyložila pečícím papírem a směs jsem tam rovnoměrně rozprostřela. Korpus můžete udělat buď jenom placatý nebo dát směs trošku i do stran. Takhle připravenou směs jsem dala tak na 30 minut do mrazáku zatuhnout.
Mezitím jsem si připravila banánovou i borůvkovou vrstvu. Postup u obou je stejný. Všechny ingredience jsem rozmixovala ve food procesoru do hladkýho krému. Pak je ochutnáme a případně dosladíme agáve sirupem nebo medem. Na zatuhlý korpus jsem pak nalila banánovou vrstvu a opět jsem nechala zatuhnout tak půl hodiny v mrazáku. Na lehce zatuhlou banánovou vrstvu jsem pak nalila tu borůvkovou. Tu jsem nahoře ještě upravila ledabyle stěrkou, aby horní část dortu měla hezkou strukturu. Opět jsem dala dort do mrazáku a nechala pořádně všechno zatuhnout. Minimálně dvě hodiny.
Na závěr jsem dort zdobila borůvkama a jak vidíte na fotce, tak i šeříkem. Ten byl ale opravdu jen jako dekorace.
Před podáváním pak nezapomeňte nechat dort povolit, aby se vám dobře krájel a zbytek uchovávejte v lednici.