Existuje mnoho skvělých způsobů, jak oslavit všechny úžasné ženy vašeho života. Můžete jim například udělat snídani do postele, vyrobit krásný DIY šperk nebo ji s dětmi nakreslit nádherné přání s osobním vzkazem. Ale pokud máte vy, vaše maminka, sestra nebo kamarádka ráda sladké, nic nepřekoná vlastnoručně upečený sladký dezert. Právě proto jsme pro vás vybrali tři nové sladké recepty, které se perfektně hodí na oslavu Mezinárodního dne žen, který budeme slavit již 8. března.
Jakými sladkými dezerty potěšit na Mezinárodní den žen?
Maxi květinová sušenka
Vsadíme se, že většina maminek by dala přednost takovému dárku před skutečnou kyticí květin.
Ingredience:
1 balení lineckého těsta
Celer
2 balení cukrářské polevy s bílou čokoládou
Růžové a zelené potravinářské barvivo
Postup:
1. Srdíčko celeru odřízněte asi 2 centimetry od základny odlamujte vnější stonky, dokud průřezy nebudou připomínat růže. Nechte ho uležet (změkčit) 24 hodin.
2. Zahřejte troubu na 200 stupňů a rozválejte linecké těsto na výšku 2 centimetrů. Nechte ztuhnout, alespoň 20 minut, a poté pečte do světle zlatého okraje po dobu 15 až 20 minut (podle návodu). Následně nechte úplně vychladnout.
3. Cukrářskou polevu z bílé čokolády rozpusťte na konzistenci husté jako lepidlo. Přeneste ji do cukrářského sáčku a odstřihněte hrot. Kolem sušenky vytvořte obdélník a po celém obvodu ponechte 2 centimetrový okraj. Nechte zatuhnout. Odstřihněte sáček trochu víc a kolem sáčku a vyplňte celou plochu sušenky. Nechte ztuhnout minimálně 12 hodin.
4. Použijte barevná cukrářská barviva a rozmíchejte je tak, aby vznikla hustá pasta. Natřete je na srdíčko celeru a použijte ho jako razítko. Abyste vytvořili zelené stonky, použijte tenký štětec nebo špejli.
Zmrzlinový koláč Banoffee
Co může být lepšího než kombinace zmrzliny, banánu, čokolády a slaného karamelu. Mňam!
Ingredience:
1 balení máslových sušenek
8 polévkových lžic másla (rozpuštěného)
2 balení vysokoprocentní smetany
3 velké zralé banány
1 balení omáčky dulce de leche
1 lžička čistého vanilkového extraktu
20 g opražených lístkových ořechů (nahrubo nasekaných)
1 čokoláda (nastrouhané do čokoládových holinek)
Postup:
1. V kuchyňském robotu rozmixujte máslové sušenky, abyste vytvořili jemné drobečky. Přidejte máslo, aby vznikla společná hmota. Přendejte ji do dortové formy a přitlačte ji na spodní a horní stranu formy. Nechte v lednici ztuhnout, alespoň 20 minut. Na dno rozetřete 2 lžíce omáčky Dulce de leche.
2. Mezitím si v misce rozmačkejte najemno banány. Pomocí elektrického mixéru vyšlehejte při střední rychlosti smetanu a vanilku, dokud se nevytvoří středně tuhé vrcholy. Rozmačkané banány vmíchejte do krému. Přidejte zbytek omáčky Dulce de leche a přendejte do cukrářského sáčku. Tomu odstřihněte špičku a banánovou směs nevrstvěte do dortové formy.
3. Dejte na 1 hodinu zamrazit, poté zakryjte plastovým obalem. Pokračujte v mražení, dokud dort úplně neztuhne (trvá to přibližně 8 hodin).
4. Až budete připraveni k podávání, ozdobte koláč nasekanými lískovými oříšky a čokoládovými hoblinkami.
Pusinky plněné čokoládou
Ano, je to výzva, ale tenhle výsledek za ní stojí! A jakmile jednou „meringues“ neboli pusinky ochutnáte, budete je připravovat pravidelně!
Ingredience (na pusinky):
4 velké bílky
1/2 lžičky vinného octa
1 šálek moučkového cukru
2 polévkové lžíce malinového džemu bez pecek
Růžové potravinářské barvivo
Špetka soli
Ingredience (na čokoládovou garáž):
2 balení hořké čokolády (jemně nasakaná)
1 vysokoprocentní smetana
Postup:
1. Začněte pusinkami. Rozehřejte si troubu na 150 stupňů Celsia a vyložte 2 velké plechy pečícím papírem. Ve velké míse pomocí elektrického šlehače vyšlehejte bílky a sůl na středně vysokou rychlost, dokud nevzniknou tuhé vrcholy (asi 5 až 7 minut).
2. Přidejte smetanu ochucenou vinným octem, poté zvyšte rychlost na maximální a postupně po jedné lžíci přidávejte cukr. Mezi každou lžící počkejte přibližně 5 vteřin, dokud pusinky nevytvoří tuhé a lesklé vrcholy.
3. V malé misce smíchejte malinový džem a potravinářské barvivo. Vmíchejte 1 šálek pudinkového těsta a přidejte vše zase zpět do směsi. Přeneste směs do velkého cukrářského sáčku s hvězdicovou špičkou. Vytvořte 5 centimetrová kolečka a dbejte na rozestupy cca 4 centimetrů od sebe.
4. Pečte dokud nebudou pusinky lepkavé. Nejprve na 150 stupňů Celsia asi 20 minut a poté ztlumte na 50 stupňů Celsia a „sušte“ ještě dalších 15 minut.
5. Mezitím si připravte čokoládovou ganáž. Do velké mísy vložte čokoládu a v malém hrnci zahřejte smetanu, dokud nebude horká, ale ne vroucí. Nalijte na čokoládu, nechte 3 minuty odležet a poté míchejte, dokud se nerozpustí a nebude hladká. Nechte vychladnout do mírného zhoustnutí. Poté ganáží slepte pusinky dohromady.
Poznejte překvapivou historii MDŽ:
Zatímco za minulého režimu byl Mezinárodní den žen spojován s bujarými oslavami na pracovišti, rudým karafiátem a bonboniérou, poselství tohoto svátku je mnohem významnější. Vraťme se do poloviny 18. století, kdy osmihodinová pracovní doba zněla jako naprosté scifi a výše výplaty se lišila podle vašeho pohlaví. Právě 8. března 1857 si několik stovek tisíc žen řeklo dost a vyrazily do ulic protestovat. Jejich hlavním požadavkem bylo navýšení mezd a sociální krytí. I když tehdy byla tato protestní akce rozehnaná, ve společnosti odvedla tu nejlepší možnou funkci – o problémech se konečně začalo mluvit. Začali vznikat ženské spolky, feministické hnutí a komunity. O půl století později, 8. března1908, se odehrál největší masový protest, při kterém americké ženy protestovaly za lepší pracovní podmínky a nově i za volební práva žen. Tehdy bylo ujednáno, že od dalšího roku se ve Spojených státech bude slavit Národní den žen.
Foto: Shutterstock, se souhlasem Danielle Occhiogrosso, Mike Garten, Annie O’Sullivan / Pinterest
Zdroj: Wikipedia Commons, Pinterest
Autorka: Lucie Janotová
Vypadá to suprově. Díky za tip. 🙂 Dezerty, různé dortíky a tak, to je moje. Dokonce jsem minulý rok začala péct i na zakázku. Baví mě to, tak jsem si řekla proč si tím i něco nevydělat. Třeba před Vánoci jsem měla objednávek víc, než jsem pomalu byla schopná zvládnout. Nakonec jsem to ale všechno stihla. Docela jsem si tím i vydělala. Takže mi moje předvánoční pečení skoro zaplatilo nákup nového hnětače těsta z https://www.atfornax.cz/k:477/hnetace-testa/
to je nádhera
Vypadají skvěle! 🙂
Nádherné dezerty.
Nádhera.
nádhera 🙂
Hodně originální dezerty, ochutnala bych, ne že ne…
to je krásné… Škoda jíst 😀
Krásné sladké dezerty.