Osvěžující nápoje v létě, teplé v zimě nebo zajímavé dochucení dezertů a zmrzlin, to vše získáte použitím domácích sirupů. Možná si na ně netroufáte a říkáte si, že výroba je příliš složitá, ale není tomu tak. Domácí sirup navíc můžete připravit takřka z čehokoliv, co zahrada dá, odměnou za trochu úsilí vám bude skvělá chuť, kterou nenarušují zbytečné přidané látky.
Nejčastěji v domácích spižírnách a sklepích nalezneme šťávy ovocné, a to rybízové, jahodové, malinové apod. Výjimkou ovšem nejsou ani šťávy z bezinek, rakytníku, máty, tymiánu, levandule a dalších rostlin. Sirupy lze dělat metodou zastudena či klasicky vařit. Obě metody mají své výhody i nevýhody. Pokud sirup projde varem, zpravidla pak déle vydrží, ale zase jeho chuť nebude tak intenzivní a ztratí nemálo prospěšných látek. Ačkoliv se u šťáv zastudena uvádí obecně krátká trvanlivost, ze zkušenosti vím, že je-li například rybízová poctivě vyrobena, může vydržet i opravdu dlouho (pokud ji tedy hned nevypijete, protože je skvělá).
Než začnete, ujistěte se, že máte ovoce a sklenice dobře umyté. Dále budete potřebovat cukr, citron (případně limetku) a kyselinu citronovou. A jak na to? Ovoce lehce pomačkejte (bylinky můžete posekat, nebo nechat například jen natrhané lístky, květy apod.), zalijte vychladlou převařenou vodou a nechte 24 hodin odstát. Můžete přidat i na plátky nakrájený citron. Následně přes plátýnko či gázu přecedíme. Do šťávy přidáme cukr, citronovou šťávu a pro konzervaci 10 g kyseliny citronové na litr. Vše zahřejeme, ale pozor, maximálně na 85 stupňů, a naplníme do lahví. Chcete-li raději místo sirupu vyrobit likér, přidejte na konci ještě alkohol (rum, brandy…).
Bylinkový sirup
Ingredience
1 hrnek vody
1 hrnek cukru
1 citron
1 hrnek bylinek (máta, meduňka, šalvěj…)
Postup
Množství ingrediencí si násobně upravte dle toho, kolik sirupu budete připravovat. Vodu převařte a ve zchladlé nechte min. 24 hodin louhovat zvolenou bylinku spolu s citronem nakrájeným na plátky. Další den přeceďte přes plátýnko, přidejte cukr, zahřejte (nevařte!), než se rozpustí a nalijte do skleniček.
Malinový sirup
Ingredience
0,5 kg malin
500 ml vody
750 g cukru
¼ lžičky kyseliny citronové
Postup
Množství ingrediencí si opět přizpůsobte množství ovoce, které máte k dispozici. Vodu s cukrem svařte, přidejte kyselinu citronovou, poté nechte 10 minut vychladnout a vmíchejte maliny, které rozmačkáte třeba šťouchadlem na brambory. Takto nechte minimálně hodinu, ale raději déle louhovat. Směs sceďte přes plátýnko a naplňte do skleniček.
Zdroj: Wikipedia Commons, www.allrecipes.com
Foto: freepik.com