Květákové makarony
Ingredience
- 1 špetka sůl
- 1 lžíce olivový olej
- 2 stroužek česnek
- 250 g sýr čedar
- 1 ks květák
- 6 lžíce strouhaný parmazán
- 3 snítka rozmarýn
- 500 g makaróny
- 250 ml créme fraiche
- 8 plátek pancetta
Instrukce
- 1
- Předehřejeme si troubu na 220 C a naplníme rychlovarnou konvici vodou a dáme vařit.
- 2
- Na velký pekáč (ve kterém pak budeme zapékat těstoviny) narovnáme plátky pancetty a vložíme ho do trouby na horní příčku.
- 3
- Květák omyjeme, zbavíme svrchních listů, odřežeme tvrdý stonek a rozkrojíme na čtvrtiny. Do velkého hrnce vložíme květák středem dolů, přidáme těstoviny, zalijeme vroucí vodou a vaříme na vysokém plameni dle návodu na obalu těstovin.
- 4
- Čedar nastrouháme, opečenou pancettu vyndáme z trouby a nakrájíme na kousíčky.
- 5
- Těstoviny s květákem slijeme do velké mísy s cedníkem, abychom zachytili vodu z těstovin. Z cedníku přesypeme do pekáče, šťouchadlem či vidličkou rozdrobíme květák. Přidáme 400 ml vody z těstovin, 2 prolisované stroužky česneku, většinu nastrouhaného čedaru (necháme si trochu na posypání) a créme fraiche. Promícháme a pokud není směs hezky vláčná, přidáme ještě vodu z těstovin. Dovnitř směsi vložíme snítky rozmarýnu, nahore rovnoměrně posypeme pancettou a zbylým čedarem a dáme zapéct cca 10 min nebo dokud nebudou na povrchu zlatavé.
Zajímavý recept. Ráda vyzkouším.
Recept vypadá skvěle, bohužel většinou nemám doma ani polovinu z ingrediencí. 😀
květák nedávám, škoda… jistě dobrota
Kdysi jsem také podobný recept dělala, je pravda, že květák už doma nebyl docela dlouho.