Go Back
+ servings

Květákové makarony

Vytisknout recept
Jednoduchý a chutný oběd či večeře, které zasytí.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 20 minutes
Celkový čas 30 minutes
Porce 6 porcí
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 1 špetka sůl
  • 1 lžíce olivový olej
  • 2 stroužek česnek
  • 250 g sýr čedar
  • 1 ks květák
  • 6 lžíce strouhaný parmazán
  • 3 snítka rozmarýn
  • 500 g makaróny
  • 250 ml créme fraiche
  • 8 plátek pancetta

Instrukce

  • 1
  • Předehřejeme si troubu na 220 C a naplníme rychlovarnou konvici vodou a dáme vařit.
  • 2
  • Na velký pekáč (ve kterém pak budeme zapékat těstoviny) narovnáme plátky pancetty a vložíme ho do trouby na horní příčku.
  • 3
  • Květák omyjeme, zbavíme svrchních listů, odřežeme tvrdý stonek a rozkrojíme na čtvrtiny. Do velkého hrnce vložíme květák středem dolů, přidáme těstoviny, zalijeme vroucí vodou a vaříme na vysokém plameni dle návodu na obalu těstovin.
  • 4
  • Čedar nastrouháme, opečenou pancettu vyndáme z trouby a nakrájíme na kousíčky.
  • 5
  • Těstoviny s květákem slijeme do velké mísy s cedníkem, abychom zachytili vodu z těstovin. Z cedníku přesypeme do pekáče, šťouchadlem či vidličkou rozdrobíme květák. Přidáme 400 ml vody z těstovin, 2 prolisované stroužky česneku, většinu nastrouhaného čedaru (necháme si trochu na posypání) a créme fraiche. Promícháme a pokud není směs hezky vláčná, přidáme ještě vodu z těstovin. Dovnitř směsi vložíme snítky rozmarýnu, nahore rovnoměrně posypeme pancettou a zbylým čedarem a dáme zapéct cca 10 min nebo dokud nebudou na povrchu zlatavé.