Tvarohový koláč s mákem a višněmi
Ingredience
Na těsto:
- 1 banán
- 80 g kokosového tuku
- 220 g jemných ovesných vloček
- 150 g špaldové celozrnné hladké mouky
- 50 g xylitolu
Drobenka:
- 30 g kokosového tuku
- 60 g mandlových lupínků
- 40 g jemných ovesných vloček
- 30 g xylitolu
Maková náplň:
- 100 g mletého máku
- 300 g mléka
- 2 lžíce xylitolu
- 150 g měkkého polotučného tvarohu
Tvarohová náplň:
- 600 g měkkého tvarohu polotučný
- 2 větší vejce
- 3 lžíce xylitolu
Da ozdobení koláče a vymazání formy:
- 2 hrsti sušených višní
- máslo nebo kokosový tuk na vymazání
Instrukce
- Postup přípravy tvarohového koláče
- Nejdříve ze všeho si připravte makovou náplň (aby měla čas vychladnout) a když už budete u toho, můžete se rovnou pustit i do přípravy té tvarohové. Je to snadné.
Maková náplň:
- Mák nasypejte do hrnce a zalijte mlékem. Na mírném ohni poté vařte cca 15 minut do zhoustnutí (tvaroh se bude zašlehávat později).
Tvarohová náplň a drobenka:
- Promíchejte tvaroh s vejci a doslaďte xylitolem. Zvlášť v misce smíchejte kokosový tuk, mandlové lupínky, jemné ovesné vločky, xylitol a zpracujte drobenku.
- Vrhněte se na tvorbu těsta do základu koláče
- Banán rozmixujte najemno a metličkou promíchejte s rozpuštěným a zchladlým kokosovým tukem. Ve větší míse promíchejte ovesné vločky, špaldovou mouku a xylitol. Přilijte banán s kokosovým tukem a dobře promíchejte.
- Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a kraje vymažte tukem. Těstem vyložte dno i kraje formy (boky do výšky asi 4 cm).
- Makovou náplň oslaďte xylitolem. Pakliže není horká, vmíchejte tvaroh a rozetřete ji do připraveného korpusu. Navrch opatrně naneste tvarohovou náplň – začněte nejlépe od krajů a nakonec náplní vyplňte i prostředek.
- Uhlaďte vařečkou, na povrch rozprostřete višně a zasypejte drobenkou. Pečte při 170 °C po dobu 50 až 60 minut.
- Koláč krájejte až po úplném vychladnutí.
Moc dobrý koláč, vypadá pěkně.
Koláč by mi chutnal, vypadá náramně a i složení surovin je OK
jistě to bude velká mňamka 🙂