Rajčatová focaccia s černými olivami
Ingredience
- 450 g hladké mouky
- 300 ml vody
- 100 g rajčatové passaty nebo rajského protlaku s vodou v poměru 1:1
- 1 lžička sušené bazalky nebo oregana
- 1 lžička soli
- 10 g čerstvého droždí
Na dokončení:
- 100 ml olivového oleje
- 200 g černých oliv
- 200 g cherry rajčat
- 1/2 lžičky mořské soli
Instrukce
- Ve větším míse smícháme 300 g hladké mouky, vlažnou vodu a droždí, zamícháme dohladka, přikryjeme utěrkou a necháme asi 2 hodiny kynout.
- Poté přidáme zbylou mouku, bazalku, sůl a rajčatovou passatu. Umícháme hladké a nelepivé těsto a necháme ho v míse asi 1 hodinu kynout. Pak jej opatrně přendáme na plech vymazaný olivovým olejem a pomocí v oleji namočených prstů toto řidší těsto dobře rovnoměrně rozetřeme.
- Následně ho hustě poklademe vypeckovanými olivami a také půlkami rajčat.
- Rajčatová focaccia s černými olivami
- Těsto necháme asi půl hodiny kynout, posypeme mořskou solí a upečeme při 220 °C asi 20 až 25 minut dozlatova. Vytáhneme z trouby a potřeme zbylým olivovým olejem. Krájíme až po vychladnutí.
focacciu znám,vypadá jak česká bublanina, mám mooc ráda takový slaný koláč!
vypadá pěkně, ale olivy nemám ráda…zprvu jsem si myslela, že se jedná o ovocnou bublaninu
Slaný koláč býva úžasný
někdy zkusím, mám tu skleničku oliv…, mňam
Moc hezky vypadá a bude jistě dobrá.