100grajčatové passatynebo rajského protlaku s vodou v poměru 1:1
1lžička sušené bazalky nebo oregana
1lžička soli
10gčerstvého droždí
Na dokončení:
100mlolivového oleje
200gčerných oliv
200gcherry rajčat
1/2lžičky mořské soli
Instrukce
Ve větším míse smícháme 300 g hladké mouky, vlažnou vodu a droždí, zamícháme dohladka, přikryjeme utěrkou a necháme asi 2 hodiny kynout.
Poté přidáme zbylou mouku, bazalku, sůl a rajčatovou passatu. Umícháme hladké a nelepivé těsto a necháme ho v míse asi 1 hodinu kynout. Pak jej opatrně přendáme na plech vymazaný olivovým olejem a pomocí v oleji namočených prstů toto řidší těsto dobře rovnoměrně rozetřeme.
Následně ho hustě poklademe vypeckovanými olivami a také půlkami rajčat.
Rajčatová focaccia s černými olivami
Těsto necháme asi půl hodiny kynout, posypeme mořskou solí a upečeme při 220 °C asi 20 až 25 minut dozlatova. Vytáhneme z trouby a potřeme zbylým olivovým olejem. Krájíme až po vychladnutí.