Dýňový koláč
Ingredience
- na dortovou formu o průměru 22–26cm
- 150 g másla
- 150 g hladké špaldové mouky
- 100 g organického odstředěného třtinového cukru
- 300 g dýně Hokkaido
- 50 g namletých lískových ořechů
- 50 ml mléka můžeme použít i rostlinné
- 1 ks kypřícího prášku do perníku
- půl lžičky BIO mletého zázvoru
- 2 lžičky pravé cejlonské skořice
- 6 ks nadrceného hřebíčku
- 3 ks vajec
Krém:
- hrnek namočených kešu ořechů
- 1 plechovka tučného kokosového mléka
- 1 balení skořicového cukru
- pár kapek citrónové šťávy
- 1 balíček ztužovače do šlehačky
Instrukce
- Máslo si necháme roztát v pokojové teplotě, aby se s ním lépe pracovalo. Dýni Hokkaido umyjeme (nemusíme ji loupat) a zpracujeme na jemnou směs ve food procesoru. Stejným postupem si nameleme také ořechy na hrubší kousky. Troubu začneme předehřívat na 160 stupňů a smícháme všechny suché ingredience. Do promíchané směsi přidáme máslo, vejce a mléko, vše zpracujeme v hladké těsto. Těsto dáme péct na cca 30 minut do trouby, průběžně můžeme zkoušet špejlí. Po upečení necháme koláč vychladnout.
- Když je koláč vychladlý, potřeme jej vrstvou krému a posypeme lehce skořicí.
Krém postup:
- Na krém budou potřeba alespoň 2 hodiny namočené kešu ořechy a vychlazené (ideálně přes noc) kokosové mléko. Kešu si rozmixujte na hladký krém – postupně přidávejte vodu z námačení, dokud nedojdete k ideální konzistenci. Prošlehejte kešu krém společně s kokosovým mlékem, dochuťe skořicovým cukrem, citrónovou šťávou, přimíchejte ztužovač a nechte krém chvíli odpočinout v lednici.
- Krém přidáme až ve chvíli, kdy korpus zcela zchládne. Jestliže chceme dort zvětšit, pečeme korpus z dvojnásobné dávky a krém také z dvojnásobné dávky – po rozřezání jej můžeme dát také doprostřed.
Dýňová jídla máme rádi.
dýni máme rádi, používám na mnoho způsobů
Vypadá k nakousnuti 😊
toto může být moc dobrý dezert, leč tedy letos se dýně rodičům neurodily, tak spíš peču z jablíček