Ta nejlepší pizza, čerstvé těstoviny, mořské plody, dokonalá Burrata… Italská kuchyně je prostě láska! Ať už plánujete, kam zajít s rodinou na oběd (protože děti prostě pizzu i těstoviny milují) nebo si chcete užít trošku romantiky (protože, kdo to umí lépe než Italové), vybrali jsme pro vás skvělá místa, která vás okouzlí nejen atmosférou, ale ještě perfektním menu. Poznámka pro všechny milovníky dolce far niente neboli sladkého nicnedělání: uložte si tento článek do poznámek v mobilu a věřte mi, že se k němu budete s láskou a rádi vracet kdykoliv, když nebudete vědět, kam zajít za nejlepší italskou kuchyní!

Nejlepší italská pizza, pasta nebo sladký dezert? Přinášíme vám tipy, kam vyrazit:

Foto: se souhlasem Aromi

Aromi

Jestli se italská kuchyně někde v České republice cítí doma, pak je to právě tady. Majitel restaurace je šéfkuchař Riccardo Lucque, který se zaměřuje na přírodní a extra čerstvé suroviny, jež dováží z Itálie od menších dodavatelů i v bio kvalitě. Svoje zkušenosti sbíral v srdci Manhattanu i v Londýně, takže není divu, že tato restaurace získává jedno ocenění za druhým. Motto Aromi zní „jednoduchost, tradice a vášeň“, a přesně podle něho na menu najdete tu nejčerstvější pastu, dokonalou pizzu a velký výběr mořských plodů. Interiér dokonale kopíruje jednoduchost italských jídel a budete se tu cítit zkrátka jako doma. Naše rada: rozhodně si nechte místo na dezert! Jejich vanilková Panna motta s prosecco sirupem a pošírovanými jahodami je legendární.

Aromi, Náměstí Míru 1234/6, Praha

Foto: se souhlasem Vabene

Vabene

Až se příště budete toulat Prahou (a budete mít hlad), rozhodně se zastavte v Týnském dvoře. V bezprostřední blízkosti Staroměstského náměstí v kouzelném prostředí historického domu z přelomu 12. a 13. století tu najdete italský poklad. Pizzu tu místní páni kuchaři budou připravovat přímo před vašima očima, jejich saláty a těstoviny jsou vyhlášeným zbožím a dezerty patří na špičku většiny gurmánských listů. 

Vabene, Malá Štupartská 5/636, Praha

Foto: se souhlasem L'osteria

L’Osteria

Budova DRN na Národní třídě stojí za pozornost sama o sobě, ale teď máte ještě jeden důvod se tam vypravit. Tou je restaurace L’Osteria, jejíž oblíbený koncept úspěšně funguje již v pěti evropských zemích. Najdete tu rodinnou atmosféru, čilý ruch, skvělé jídlo a pití – to vše v promyšleném interiéru v duchu „srdečného Itala od vedle“. Jejich pizzu rozhodně musíte vyzkoušet! Je křupavá, tenká a obřích rozměrů, takže se skoro nevejde na talíř. Pizza těsto si tu místní kuchaři připravují denně podle původního italského tajného receptu. 

 L’Osteria, Budova DRN, Národní 135/14, Praha

Foto: se souhlasem Castellana Trattoria

Castellana Trattoria

Trattoria je v Itálii místem, kde se dennodenně schází přátelé na kus řeči, na domácí těstoviny i na víno. Castellana Trattoria je ostrůvkem Itálie, který Sergio Bellini vytvořil se svou ženou uprostřed Brna. A věřte nám, že u jedné návštěvy nezůstanete! Menu tu vychází z rodného kraje majitele a je o kráse v jednoduchosti a o těch nejlepších surovinách. Žádné kompromisy! Sergio věří, že vařit jídlo je také o kreativitě, a o tom, co příroda v daný měsíc nabízí, takže tu budete moci objevovat zapomenuté recepty jeho babičky nebo maminky, ale i nové gastro trendy. 

Castellana Trattoria, Novobranská 4, Brno

Foto: se souhlasem Pasta Fresca

Pasta Fresca

Moderní italská trattorie, kde se vaří čerstvě, sezónně a podle italské tradice. Můžete se tu stavit na rychlý oběd, romantickou večeři, pracovní kávu nebo prostě jen na skleničku. Šéfkuchař Tomáš Mykytyn v krásných gotických sklepních prostorách v Celetné ulici na Starém městě pražském připravuje čerstvé domácí pasty podle receptů nejlepších italských regionů. Pochutnat si tu ale můžete i na vynikajících steacích, které široko daleko nemají konkurenci. To, jaké víno z jejich nabídky více než 200 druhů vybrat, vám zase poradí místní zkušení someliéři.

Pasta Fresca, Celetná 11, Praha

Foto: se souhlasem Manu Praga

Manu Praga

Vítejte v opravdové Neapoli! A ano, najdete ji v Praze. To se stane, když spojíte vášeň, řemeslo a nejkvalitnější suroviny pod taktovkou Emanuela Ridiho. Ten se narodil na ostrově Elba v městečku Portoferraio, které se pyšní bohatou a jedineční gastronomií. Posláním jeho restaurace je snoubením neapolského temperamentu s designovým interiérem a přátelským servisem. Pokud si nebudete moci vybrat z menu (a věřte nám, bude to víc než těžké – v dobrém slova smyslu), rozhodně vyzkoušejte jejich Pizzu Napoletana a dezert Tiramisu, o kterém se vám bude ještě dlouho zdát. 

Revoluční 767/25, Praha 

Foto: se souhlasem Pulcinella

Pulcinella

Restauraci založili v roce 1998 italští majitelé a jejich záměrem bylo přiblížit přátelskou a rodinnou atmosféru jihu Itálie i místním obyvatelům. Odtud pochází i cihlová pec na pizzu, aby byl zážitek stejný jako v jejich rodné zemi. Od samých počátků se v restauraci používaly jen původní originální italské suroviny, což je hlavním krédem a zásadou restaurace dodnes. A přesně to sem také táhne davy milovníků pravé italské kuchyně. Kromě čerstvých těstovin a křupavé pizzy si tu můžete objednat čerstvé ryby a mořské plody přímo z Itálie a spoustu dalších surovin jako například rajčata, rukou, italské klobásy, sýry nebo olivový olej. Ochutnat tu můžete i pravou italskou kávu značky Hardy, kterou majitelé dováží z Milána.

Pulcinella, Plaská 63, Plzeň – Bolevec

Foto: se souhlasem Mistro

Mistro

Pokud budete mít cestu do pražských Vršovic, rozhodně nevynechejte tento “poklad středomořské kuchyně”. Restaurace Mistro se specializuje na skvělé čerstvé těstoviny, tradiční italské risetto, ale jejich hlavní doménou jsou mořské plody a ryby. Ty vám tu budou podávat přímo z grilu, ochucené čerstvými bylinkami a místním olivovým olejem. Rozhodně si nechte i místo na dezert, protože jejich Merinque s čerstvým mangem, jahodami a mascarpone krémem je legendární.

Mistro, Moskevská 366/23, Praha

Foto: se souhlasem Intre

Intre

Menší útulná restaurace s koženými křesílky, kde vám bude při svitu svíček hrát tichá hudba – to je Intre, rodinná italská restaurace v pražských Kobylisích. Budou vás tu obsluhovat přímo majitelé a připraví vám domácí pastu, ty nejšťavnatější steaky nebo lahodné dezerty. Vše doslova jako „od maminky“. Daleko od ruchu centra Prahy, ale tak nějak víc autenticky a opravdově. Vyzkoušejte jejich pravé krémové rizoto s bazalkovým pestem a krevetami nebo domácí ravioly plněné ricotou a špenátem. 

Intre, Čumpelíkova 11, Praha

Foto: se souhlasem La Bottega Bistroteka

La Bottega Bistroteka

Bistroteka je místem s italskými delikatesami, které nabízí pouze ty nejlepší a nejkvalitnější produkty. Přijít si sem můžete ochutnat jejich Altamurský chleba, salámy, prosciutto, sýry, dezerty  a těstoviny doplněné rozmanitým výběrem italských vín. A navíc si tu můžete dát nejlepší italskou kávu od pravého mistra Gianni Frasiho. Každý den si budete moci vybrat z plnohodnotného sortimentu lahodných jídel, které si můžete sníst na místě útulné restaurace, ale klidně nechat i zabalit s sebou. 

La Bottega Bistroteka, Dlouhá 39, Praha

Foto: se souhlasem Le Pizze Di Frankie

Le Pizze di Frankie

Pokud je pro Italy něco samozřejmostí, pak je to prostě dokonalá pizza. Francesco Gallucci se rozhodl, že tu svou představí před 11 lety i Pražanům. Vystudovaný právník a ekonom si otevřel v pražských Nuslích Le Pizze di Frankie a dnes do malého bistra proudí davy milovníků této italské speciality za tou nejlepší pizzou ve městě. Podle majitele je nejoblíbenější stále Margherita, Quattro formaggi a Salami, ale v jeho nabídce toho najdete mnohem více. A mimochodem tu svou pizzu dělá od samého začátku v přenosné elektrické troubě a prozradil, že její tajemství je hlavně v těstě. Jak dělá to svoje je ale jeho tajemstvím.

Le Pizze di Frankie, Otakarova 207/5, Praha

Extra tip:

Chcete si objednat tu nejlepší italskou pizzu přímo do vašeho obýváku? Zkuste bistro Napoletana. Jejich italská pizza je z těch nejlepších autentických surovin jako je italská mouka “OO”, rajčata San Marzano a italská bůvolí mozzarella. Peče se při teplotě 450 stupňů Celsia po dobu 90 sekund v originální peci od italské firmy Morello Forni. Jedině tak se prý dosáhne toho, že má dokonale měkký, vlhký střed a tenký, křupavý a mírně připálený okraj. Objednat si ji můžete třeba na Woltu.

Foto: Shutterstock, se souhlasem Aromi, La Botttega Bistroteka, Castellana Trattoria, Intre, La Finestra, Le Pizze di Frankie, L’Osteria, Manu Praga, Mistro, Pasta Fresca, Pulcinella, Vabene

Zdroj: Restu, Kudy z nudy, Foursquare

Autorka: Lucie Janotová

Tagy:
4 Komentářů
  1. Bydlíme na maličkém městě, tady člověk nenarazí ani na klasickou dobrou restauraci 🙁

  2. MichaelaHoráková 2 roky ago

    Určitě vyzkouším 🙂

  3. EsterNováková 2 roky ago

    V Praze ráda chodím do jedné restaurace na Smíchově, která je hned pod Vyšehradem. Čili teda vlastně pod Vyšehrad k řece. Je tam skvělá restaurace a kavárna v jednom, dokonce jim ani nevadí, když tam na https://www.tera.cz/notebooky_c258383.html notebooku pracuji několik hodin a k tomu si pořídím jenom kávu a obědové menu.

  4. Kristýna Štírová 2 roky ago

    Dívala jsem se na ty pizzerie a docela škoda, že jsou cenově fakt mimo mojí relaci. Hodně teď domu musíme šetřit. Přeci jenom ten podzim a mediální masáž způsobily svoje. Takže utrácíme co nejméně, čímž jsme prakticky eliminovali restauraci. Ale zase jsem našla na https://www.ossel.cz/jak-vydelat-penize-na-internetu/ fajn způsob, jak vydělat peníze na internetu, takže se ta situace třeba obrátí k lepšímu. 😉

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account