Rebarbora neboli reveň kadeřavá je rostlina pocházející z Číny a může dorůstat až do výšky dvou metrů. S oblibou ji využíváme v kuchyni, a to především do koláčů či marmelád. V každém případě musí být před konzumací tepelně upravená. Pak už si můžete užívat její osvěžující nakyslou chuť, kterou nic nenahradí.
Nejčastěji se uvádí, že rebarbora přispívá ke snížení hladiny cholesterolu a pomáhá detoxikovat tělo. Faktem je, že obsahuje kyselinu listovou, jablečnou a citronovou, dále v ní nalezneme vitamíny skupiny B, mangan, vápník či draslík.
I když vám rebarbora zachutná, konzumujte ji s mírou. Ve větších dávkách má totiž projímavý účinek. Této zelenině by se raději měly vyhnout těhotné ženy. V rebarboře se postupně navyšuje hladina kyseliny šťavelové, proto je nyní nejvyšší čas pro její sklizeň. I tak se doporučuje kombinovat ji s mléčnými výrobky.
Recept připravila Vendula Jirásková
Obrácené rebarborové řezy
Ingredience:
8 řapíků rebarbory
2 lžíce másla
6 lžic cukru
4 vejce
1 lžíce oleje
4 lžíce polohrubé mouky
špetka skořice
1/2 prášku do pečiva
Postup:
Rebarboru oloupeme a pokrájíme na malé kousky. Pekáček potřeme změklým máslem, posypeme dvěma lžícemi cukru a na něj rozložíme rebarboru, kterou posypeme lžící cukru a skořicí.
Vejce vyšleháme se třemi lžícemi cukru, přidáme olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme na rebarboru a pečeme 25 minut ve středně vyhřáté troubě.
Vychladlé řezy obrátíme na prkénko, rozkrájíme a podáváme ozdobené šlehačkou.
Recept připravila Dita Hankeová
Křehký rebarborový koláč
Ingredience:
Těsto
300 g hladké mouky
200 g Hery
175 g cukru
1 vejce
nastrouhaná kůra z půlky citronu
Náplň
800 g rebarbory
500 g kompotovaných hrušek
šťáva z půlky citronu
1 vanilkový cukr
1 skořicový cukr
1 lžíce krupicového cukru
3 lžíce mléka
1 vanilkový pudink
50 g rozinek
2 vejce
Postup:
Mouku prosejeme na vál, přidáme Heru nakrájenou na kousky, cukr, vejce a citronovou kůru. Všechny přísady dobře prohněteme, těsto zabalíme do fólie a uložíme na dvě hodiny do chladničky. Rebarboru pečlivě očistíme a nakrájíme na špalíčky. Hrušky necháme v cedníku okapat a pokrájíme na menší kousky. Rozinky opláchneme. Rebarboru promícháme s hruškami a rozinkami, ochutíme citronovou šťávou, vanilkovým a skořicovým cukrem.
Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Polovinu těsta rozválíme na kulatý plát, kterým vyložíme formu a vytvoříme nízký okraj. Těsto na několika místech propícháme vidličkou a rozdělíme na něj směs rebarbory a hrušek. Vejce s cukrem, mlékem a pudinkovým práškem vyšleháme do hladka a touto zálivkou přelijeme ovoce. Zbylé těsto rozválíme a nakrájíme na úzké proužky, z nichž na koláči vytvoříme mřížku a ozdobný okraj.
Pečeme v předehřáté troubě při 190 °C asi 45 až 50 minut. Necháme vychladnout, poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.
Recept připravila Lucie Delicious
Čočkový salát s jahodami a rebarborou
Ingredience:
100 g zelené čočky
rebarbora
1 hrnek jahod
hrášek
jarní cibulka
pažitka
klíčky
2 lžíce Ume octa
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce javorového sirupu
sůl
pepř
Instrukce:
Zelenou čočku si uvaříme na skus a necháme vychladnout. Rebarboru si omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Spaříme ji vařící vodou a propláchneme pod studenou. Jahody si omyjeme a nakrájíme také na tenká kolečka.
Na zálivku prošleháme ume ocet s olivovým olejem, javorovým sirupem, solí a pepřem.
V míse smícháme čočku s rebarborou, jahodami, hráškem, nasekanou jarní cibulkou a pažitkou. Přelijeme zálivkou, důkladně promícháme, ozdobíme klíčky a podáváme, případně dáme chladit do lednice.
Zdroj: bylinkyprovsechny.cz
Foto: Shuterstock, se souhlasem Dity Hankeové, Lucie Delicious a Venduly Jiráskové
Určitě velmi chutný, navinulá chuť rebarbory ho osvěží.
Na chatě podáváme koláč pro rekreanty, chutná.
Moje mamka mi pekla v mládí rebarborový koláč. Měla jsem ho moc ráda.
Naděždo, pokud máte někde recept, můžete ho s námi sdílet v záložce “Recepty” 🙂