Se začátkem nového roku přichází často i předsevzetí ohledně zdravějšího životního stylu a mnozí z nás hledají inspiraci nejen na cvičení, ale také na lehčí jídla a jednodušší vaření. Prověřené recepty ale rychle dochází, a protože těch opravdu dobrých není nikdy dost, můžete vyzkoušet pochoutky s chutěmi a vůněmi z celého světa z dílny programu The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan. Odlehčíte svůj jídelníček a i v době, kdy se za hranice naší země podíváme jen stěží, přenesete trošku exotiky do své kuchyně.
Španělská kuřecí pánev
Olé! Ochutnejte v mrazivém lednovém počasí jídlo s nádechem španělských chutí. Kombinace paprik a oliv je pro naše končiny nezvyklá a přenese vás na slunné pláže španělského pobřeží. A kdo by nechtěl v zimě zahřát a vnést alespoň do svého jídelníčku trochu sluníčka a hřejivého tepla. Lahodnou španělskou pochoutku vykouzlíte za 50 minut.
Suroviny pro 4 porce:
Rostlinný olej
1 velká cibule nakrájená na kostičky
2 stroužky česneku rozetřené či nasekané najemno
1 červená paprika nakrájená na tenké plátky
1 žlutá paprika nakrájená na tenké plátky
175 g hub nakrájených na plátky
640 g kuřecích prsou nakrájených na plátky
1 polévková lžíce papriky
200 ml Golden Vegetable od The 1:1 Diet nebo kuřecího vývaru
400 g konzervovaných rajčat
2 lžíce rajčatového protlaku
Několik větviček tymiánu
2 malé cukety nakrájené na silnější plátky
8 černých oliv
260 g brambor oloupaných a nakrájených na velké kousky
Nať z petržele nadrobno nasekaná
Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup
Velkou pánev lehce postříkejte olejem a rozpalte na střední výkon. Nakrájenou cibuli, česnek a papriky za občasného míchání restujte 6–8 minut, dokud vše nezměkne. Přidejte houby a maso a restujte dalších 5 minut, dvakrát nebo třikrát maso otočte, dokud nebude opečené dohněda. Poté přimíchejte vývar a rajčata, rajčatový protlak a tymián.
Přiveďte vše k varu a přimíchejte cukety. Vařte 30 minut nebo dokud není kuře důkladně propečené a omáčka nezhoustne. Nakonec přidejte olivy a většinu petrželky, dochuťte solí a pepřem.
Kuřecí pánev se zeleninou podávejte s vařenými brambory posypanými zbývající petrželkou.
Mexické hovězí chilli s cizrnou
Další hřejivé jídlo, které vám rozzáří den a rozpálí vás. Toto chilli chutná ještě o kousek lépe, pokud jej necháte odležet do druhého dne. Přenese vás do prosluněného Mexika, takže si k jeho přípravě nezapomeňte pustit rytmickou hudbu a nasadit sombrero! Za necelou hodinku budete mít uvařeno.
Suroviny pro 4 porce
Rostlinný olej
1 cibule nakrájená na kostičky
1 mrkev nakrájená na kostičky
1 zelená paprika nakrájená nadrobno
2 stroužky česneku rozetřené či nakrájené najemno
360 g libového mletého hovězího masa (max. 5 % tuku)
2 lžičky chilli
1 lžička mletého kmínu
1 lžička papriky
Špetka mleté skořice
400 g rajčat z plechovky nakrájených na kousky
200 ml hovězího vývaru nebo Golden Vegetable od The 1:1 Diet
1 bobkový list
200 g konzervované cizrny bez nálevu
Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Nasekaný koriandr nebo pažitka na ozdobu
2 lžíce nízkotučného řeckého jogurtu
Postup
Na velké pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli, zelenou papriku, mrkev a česnek a za občasného míchání restujte přibližně 6-8 minut, dokud vše nezměkne. Vmíchejte hovězí maso a koření a za občasného promíchání duste, dokud maso nezhnědne. Přidejte nakrájená rajčata a vývar a přiveďte k varu.
Snižte teplotu a přidejte bobkový list a cizrnu. Vařte 30 minut na malý výkon nebo dokud není hovězí maso uvařené, zelenina měkká a omáčka je zredukovaná a hustější. Odstraňte bobkový list a dochuťte, nechte odpočinout do druhého dne.
Směs prohřejte a servírujte do mělkých misek, posypte koriandrem nebo pažitkou. Přidejte lžičku řeckého jogurtu a nechte si chutnat!
Sladká snídaně z Velké Británie
![](/images/tinymce-images/images/goldensyrupkase_601281a80a9c0.jpg)
Jaké bývají vaše snídaně? Vezmete ve spěchu první věc, na kterou natrefíte, ať už je to kousek ovoce nebo třeba tyčinka? Zkuste si na snídani vyšetřit pár minut času a pochutnejte si na oblíbené britské pochoutce. Ne, britská snídaně nemusí být plná klobásek, smažené slaniny nebo sázených vajec. Variantou je příjemně nasládlá kaše s golden sirupem, který nesmí v Británii chybět u žádné sladké snídaně.
Suroviny pro 2 porce:
Skořice
Kardamom
Muškátový oříšek
2 balení kaše The 1:1 Diet Golden Syrup
2 banány
Postup
Kaši připravíme dle návodu a necháme chvilku odstát. Mezitím si polovinu banánů rozmixujeme, druhou polovinu nakrájíme na tenké plátky.
Rozmixovaný banán smícháme s kaší a podle chuti ochutíme vybraným kořením. Ozdobíme nakrájenými plátky banánu a hned podáváme.
Foto: archiv