Celer je zelenina, koření i lék, o kterém věděli již ve starém Egyptě. Ve formě hranolek jej milují i ti, kdo mu jinak moc nefandí. V čem je jeho síla a proč byste ho na svůj jídelníček měli zařadit i vy?
Hranolky jsou fritované nebo pečené malé hranoly nejčastěji z brambor. Připravují se fritováním v oleji ve fritovacím hrnci nebo pečením na plechu, popřípadě i smažením na pánvi. Brambory je však moudré vyměnit za křupavý a aromatický celer, jenž má řadu zdravotních výhod, které vás mohou překvapit.
Celer je skvělým zdrojem důležitých antioxidantů
Celer je původně bahenní rostlinou. To ovšem neznamená, že nemá co nabídnout. Obsahuje vitamin C, betakaroten a flavonoidy. Je také skvělým zdrojem fytonutrientů, o kterých bylo prokázáno, že snižují výskyt zánětů v zažívacím traktu, buňkách, krevních cévách a orgánech. (A pozor, celer a celerová semena obsahují přibližně 25 protizánětlivých sloučenin.)
Celer podporuje trávení
Antioxidační a protizánětlivé živiny v celeru jsou známé, ale jak to má tahle kořenová zelenina s trávením? Jednoduše. Polysacharidy na bázi pektinu, včetně sloučenin známých jako apiuman a apiin, snižují výskyt žaludečních vředů, pozitivně ovlivňují sliznici žaludku a modulují žaludeční sekrece. Chrání tak trávicí trakt. Navíc nelze nezmínit ani vysoký obsah vody v celeru. Jedná se o téměř 95 procent! Přidejte k tomu štědré množství rozpustné a nerozpustné vlákniny a už se na hranolky budete dívat docela jinak.
Ostatně, jeden šálek celerových „tyčinek“ poskytuje asi 5 gramů vlákniny. Jen kvůli nim nevyhazujte listy! To je ta část celeru, jenž má nejvíce vápníku, draslíku a vitaminu C. Pamatujte však, že se jejich konzumace doporučuje do jednoho nebo dvou dnů od nákupu.
Celer má nízký glykemický index
Když budete jíst celer, obohatíte své tělo o vitaminy A, K a C, ale také minerály, jako je draslík. Uvedená kořenová zelenina zároveň vyniká nízkým obsahem sodíku a nízkým glykemickým indexem, což znamená, že má pomalý a stálý účinek na hladinu cukru v krvi. Tak co, už chystáte ony hranolky? Nejlepší jsou ty z trouby!
Dobrota bez zbytečných kalorií
Celer oloupejte, odřízněte vršek i spodek a nakrájejte ho na plátky (silné asi 1 centimetr). Z těch potom vykouzlete hranolky. Ty povařte v horké, osolené vodě (1 až 2 minuty). Slijte, vhoďte je zpět do hrnce a promíchejte s trochou oleje a kořením. Skvělé je třeba kari či sušený česnek. Proházejte, dokud se hranolky rovnoměrně neobalí. Následně je vyskládejte na plech a pečte v troubě předehřáté na 220°C (20-25 minut).
Foto: Shutterstock
Autorka: Šárka Mikulová
Máte chuť na hranolky? Vyzkoušejte jejich zdravou celerovou alternativu
-
Co dnes uvařit? Lásku! Uvařte podle erotické kuchařky, po níž se vám budou sbíhat sliny nejen na jídlo…
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, recepty, tipy
Kuchařka, která radí nejen, jak opepřit jídlo, ale také zlepšit váš sexuální život? Máme pro vás dva recepty! Kuchařka...
-
Jak si usnadnit pečení? Tohle jsou spolehlivé tipy
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, tipy
Nechcete trávit v kuchyni příliš mnoho času? Rádi byste si přípravu jídel ulehčili? Ať už se chystáte na pečení...
-
Chuť podzimu aneb netradiční dýňové recepty
Kristýna Solničková||Kulinářské tipy, inspirace, recepty
Dýni milujeme nasladko i naslano a podzim bez dýňové polévky či pikantního latte si většina z nás neumí představit....
-
Jak prodloužit trvanlivost u potravin? Naučte se správně skladovat chleba, maso nebo zeleninu
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy
Většina z nás po příchodu z nákupu obsah tašek jednoduše nahází bez ladu a skladu do lednice, zkrátka tam,...
-
Snadné tipy na obědy do práce, které si zamilujete
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty
Obědy v práci mnozí řeší objednáním jídla přes některou z donáškových služeb. Ale taková domácí příprava jídla do krabičky...
-
Zkuste klasikou zeleninu připravit trochu jinak. Máme pro vás skvělé recepty!
KristinaGrey||Kulinářské tipy
Snažíte se jíst vyváženě, dbáte na dostatek ovoce a zeleniny ve stravě, ale ty stejné druhy pořád dokola vás...
-
Kam na mušle v Praze: užijte si sezónu slávek, ústřic a hřebenatek
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, kultura, tipy, zdravá strava
S nástupem podzimu se o slovo hlásí sezóna mušlí. Užijte si ji na plné pecky i v Praze! Koncem...
-
Proč jsou proteiny důležité a jak je můžeme doplnit?
KristinaGrey||Kulinářské tipy
Bílkoviny neboli proteiny jsou základní stavební jednotky lidského těla. Lidské tělo je až z 20% tvořeno právě bílkovinami. Kvůli výstavbě...