Nijak se nebráníte novým chutím i gastronomickým zkušenostem? Pak vám doporučujeme ochutnat „indické klíčky“. To byste možná nevěřili, jak blahodárně zapůsobí na vaši celkovou kondici!
Fazole mungo jsou semena jednoleté rostliny vigny zlaté, která pochází z Indie. Mají tmavě zelenou barvu, přičemž svou chutí i vzhledem trochu připomínají hrášek. Jejich využití je hodně pestré, neboť se konzumují syrové, vařené i naklíčené, což je dle názoru odborníků ta nejvýživnější varianta. Tento vychvalovaný zázrak ale nepřekvapuje jen svou všestranností, protože z jeho konzumace plynou také báječné zdravotní výhody. Nadchnou i vás?
Podpora při budování svalů i tlak v normě
Uvedený poklad zajímavého vzhledu platí za skutečně bohatý zdroj bílkovin. O těch se nejčastěji mluví v souvislosti s hubnutím, jelikož zachovávají dosavadní svalovou hmotu i při omezeném energetickém příjmu. Zároveň oddalují pocit hladu, značně zasahují do tvorby svalů a udržují zdravé tkáně. Závěry četných vědeckých studií se shodují v tom, že strava bohatá na proteiny také pomáhá regulovat krevní tlak, zpevňuje kosti a zlepšuje imunitní reakce organismu.
Regulace cholesterolu, co přijde vhod
Rozsáhlý americký výzkum zveřejněný v odborném časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry prokázal, že nutričně vyvážené složení mungo fazolí, v nichž není nouze o širokou škálu antioxidantů, významně přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu. Právě proto je tato potravina vnímána jako spolehlivá prevence kardiovaskulárních onemocnění.
Ochrana před rakovinou i záruka ostrého zraku
Už se vám na jmenované klíčky sbíhají sliny? To je jen dobře. Závěry americké studie publikované v magazínu Journal of Nutritional Biochemistry sdělují, že díky přítomnost jistých sloučenin likvidují agresivní rakovinové buňky a předchází růstu nádorů. Důvodů, proč je do své kuchyně pozvat častěji, je ovšem víc. Odborníci se domnívají, že zlepšují trávení, svědčí zraku a omezují pravděpodobnost diabetu, zatímco detoxikují organismus.
Foto: Shutterstock
Autorka: Karolína Dostálová
Fazole mungo: gastronomický zážitek i blahodárný způsob na posílení vaší kondice
-
Jak se v módě oblékat jako stylová Francouzska? Tyto kousky najdete i ve svém šatníku
Petra Kubal||Krása a zdraví
Obdivujeme jejich schopnost oblékat se tak, že vypadají vždy krásně. Kombinují s lehkostí a přirozeností. Mají to zkrátka v genech. Ale...
-
Pleť na podzim: Podpořte její regeneraci mikrojehličkovou terapií
Redakce Ženy s.r.o.||#, Krása a zdraví, péče o sebe, tipy
Podzim je tu v celé své kráse a s ním přichází i ten nejlepší čas pro regeneraci pleti. Co...
-
Jaké líčení zvolit na pracovní pohovor
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
V případě pracovního pohovoru je první dojem naprosto klíčový. Kromě vhodně zvoleného oblečení a účesu je důležité vsadit také na...
-
Esenciální oleje využijete pro zdraví i v domácnosti. Je ale třeba hlídat jejich kvalitu, říká MUDr. Pavla Rozínková
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Co jsou vlastně esenciální oleje? Má smysl je používat? K čemu? A jak? Na tyto otázky jsem se rozhodla najít...
-
Lvice Nicole: Musela jsem přijmout sama sebe i s handicapem, abych mohla dokázat nemožné
Redakce Ženy s.r.o.||#, Krása a zdraví, inspirativní ženy, osobní rozvoj, rozhovor
Nicole Habermannová prodělala již v 9 měsících cévní mozkovou příhodu, avšak vybojovala si takřka normální život. Nyní se stala...
-
Nejstylovější manikúra, kterou musíte letos v létě vyzkoušet
Lucie Janotová||#, Krása a zdraví, péče o sebe, tipy
Teploty přes 25 stupňů znamenají jediné: léto je za dveřmi! Tedy čas začít přemýšlet nad vaší letní manikúrou. Jaká...
-
Běhat se dá i na podzim. Musíte však přizpůsobit výbavu
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví, cvičení, hobby, tipy, zdraví
S příchodem podzimu spousta lidí ubírá ze svých pohybových předsevzetí. Jako by nižší teploty venku velely raději ležet na...
-
Jaká pravidla dodržovat v péči o pleť, když je vám 20 nebo 50 let?
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Dobře se odlíčit, hydratovat pleť či se dostatečně chránit před sluníčkem… Jsou určitá pravidla, které je dobré při péči...