Pro milovníky výšlapů tu mám jeden skvělý tip na výlet a unavení těch nejmenších.

Protržená přehrada Desná byla vybudována na řece Bílé Desné v Jizerských horách. Stavba v nadmořské výšce 806 m.n.m., ležící nad obcí Desná v Jizerských horách v katastrálním území obce Albrechtice v Jizerských horách byla dokončena v roce 1915. Přehrada se 18. září 1916, zhruba po roce existence, protrhla a smetla část obce Desná. Jedná se o největší katastrofu v rámci protržení přehrady v Čechách.

Parkování je vyřešené přímo k cestě na protrženou přehradu, pro zdatnější doporučuji využít parkoviště v centru města a vyrazit nahoru hezky po svých, po dél toku řeky Černé desné. Nejdete zde totiž spousty zajímavých zastávek.

Trasa výletu začíná u vlakové zastávky Desná-Riedelova vila a pokračuje kolem budovy Riedelovy vily. Dále vede po zeleně značené turistické trase části naučné stezky Riedelova vila-Riedelova hrobka přes lokalitu Parlament k Riedelově hrobce, kolem kulturnímu domu Sklář až do Heleštejnu.  Odtud po červeně značené turistické trase podél vodopádů na Černé Desné dojdete k přehradní nádrži Souš.

Musím však upozornit, že tato trasa není vhodná pro kočárky, pokud chcete vystoupat s kočárkem volte pak parkoviště v Desné. S kočárky se ovšem nedostanete na zajímavá místa cestou a k samotné přehradě také ne.

Po výšlapu Vás čeká příjemné občerstvení v Krömerové boudě přímo u protržené Přehrady. 🙂

Další tipy na výlety po Desné

https://mesto-desna.cz/mista/po-stopach-rodiny-riedelu/

https://mesto-desna.cz/mista/vyletni-okruhy-mesto-desna/

UŽIJTE SI VÝLET A NEZAPOMĚŇTE NAPSAT JAK SE VÁM LÍBIL!

VÍCE NAJDETE NA INSTAGRAMU https://www.instagram.com/petrusebartysova

Tagy:
2 Komentářů
  1. andyutrf 2 roky ago

    Děkuji za skvělý tip na léto, určitě tam ráda děti vezmu. Já osobně bych moc chtěla doporučit výlet, který jsme měli my minulý rok a třeba někoho zaujme. Navštívili jsme mou oblíbenou oblast Bílinsko a dětem se tam moc líbilo. Dokonce mají odkaz s tipy na výlety – https://bilinsko.cz/ . My navštívili třeba Pohádkový les Bílina, vodojem nebo i Bílinský pivovar. Je zde mnoho co objevovat a určitě se zde někdy vrátíme 🙂

  2. Pěkná příroda.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account