Většina z nás po příchodu z nákupu obsah tašek jednoduše nahází bez ladu a skladu do lednice, zkrátka tam, kde je místo. Ovšem tím můžeme snížit u některých produktů jejich trvanlivost. A to často znamená jediné – že jídlo vyhodíme, aniž bychom ho měli šanci spotřebovat…
Odhaduje se, že až 25 % nakoupeného jídla se vyhodí, aniž bychom ho spotřebovali. Nemalé procento Čechů také přiznává, že několikrát do měsíce vyhazuje i potraviny, které nebyly vůbec zpracovány. Důvody, proč nakoupené a nepoužité jídlo končí v odpadkovém koši, jsou několikeré.
Nedostatečná kontrola lhůty trvanlivosti, špatné plánování nákupů a nevhodné uchovávání potravin, to jsou nejčastější z nich. Inspirujte se osvědčenými tipy, jak minimalizovat potravinový odpad.
Nákup v koši
Představte si, že jedete na velký nákup. Ze supermarketu si odnesete čtyři tašky naplněné k prasknutí a jednu ještě předtím, než nasednete do auta, vyhodíte na parkovišti do koše. Nepředstavitelné, a hlavně nelogické? V konečném důsledku se přitom takto chová velké procento českých domácností.
Třetina Čechů přiznává, že vyhazuje jídlo, i když plýtvání potravinami všichni do jednoho jednomyslně odsuzujeme. Jedním z nejčastějších důvodů, proč se tak děje, je nedostatečná informovanost. Zkrátka a dobře si nevíme rady s tím, jak potraviny uchovávat, aby se rychle nekazily.
Chce to plán
Vyhraďte si čas a naplánujte jídelníček a nákupy na celý týden dopředu. Namísto mikrotenových sáčků a igelitových tašek se na nákup vybavte šikovným košíkem nebo plátěnou taškou na nákup. Lepší plánování nákupů, stejně jako přehled o obsahu lednice, pomůže předcházet potravinovému odpadu.
Předcházejte vytváření odpadů i tím, že budete potraviny pečlivě ukládat a skladovat, aby vám vydržely co nejdéle čerstvé a nekazily se zbytečně. Správné skladování může životnost potravinářských výrobků několikanásobně prodloužit, naopak špatné uchovávání snižuje nutriční hodnotu a vede k rychlejšímu zkažení.
Jak na chleba nebo koření
Kávu přesypeme z původního obalu do uzavíratelné tmavé dózy nebo sklenice a uložíme ji na suché a chladné místo. Tak vydrží její aroma nejdéle.
Mouku a podobné sypké produkty je dobré přesypat z původního obalu do uzavíratelné sklenice. Často se v ní vyskytují zárodky škůdců, kteří se pak rychle rozšíří i do ostatních skladovaných potravin.
Nejlepším způsobem, jak udržet chléb a pečivo čerstvé, je zabalit ho do čisté utěrky z bavlny či lnu a vložit do chlebníku. Může tak dýchat a neplesniví. Přidáte-li k němu rozkrojené jablko nebo oloupaný brambor, vydrží déle.
Kávu, čaje, bylinky, sušené ovoce nebo koření můžete také skladovat v pevných a stabilních sáčcích s uzavíráním na zip, které zajišťují neprodyšnost, a tak zabezpečují delší čerstvost, křehkost a aroma uchovávaných potravin.
Pořádek (nejen) v lednici
Exotické ovoce, rajčata a okurky zpravidla skladujeme při pokojové teplotě, zatímco tuzemské ovoce a zeleninu dáváme do spodních přihrádek chladničky. Ovoce a zeleninu uchovávejte v plastových, skleněných či papírových obalech.
Syrové maso musí být z hygienických důvodů skladované v obalu, aby svou šťávou nemohlo kontaminovat ostatní potraviny. Proto je dobré ho vložit do krabičky a skladovat ho v chladničce s teplotou kolem nuly. V
ajíčka vydrží nejdéle čerstvá při skladování při teplotě 5–8 °C. Před ukládáním je neomývejte ani neotírejte, abyste nesetřeli ochranný povlak. Pak je vložte do speciálních stojánků v chladničce.
Maso a mléčné výrobky skladujte odděleně, při kontaktu by mohlo dojít ke zkřížení kmenů bakterií.
Tvrdé sýry skladujte v chladu a temnu v nádobě či voskovaném papíru. Aromatické sýry je nejlepší skladovat v uzavíratelné nádobě.
Foto: Shutterstock
Autorka: Nikola Strnadová
Jak prodloužit trvanlivost u potravin? Naučte se správně skladovat chleba, maso nebo zeleninu
-
Nápadité recepty pro vaše letní grilování
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, léto, recepty
Grilování k létu patří, je skvělou příležitostí užít si nejen skvělé jídlo, ale také se sejít s rodinou a...
-
Zdravé svačinky do práce, které dodají energii
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, kariéra, recepty
Velkou část týdne trávíme v práci, kde potřebujeme doplňovat energii, aby šlo vše od ruky. Připravte si s sebou...
-
Vánoční cukroví bez bílé pšeničné mouky a bílého cukru podle Hanky Zemanové
LucieDobešová||Kulinářské tipy
Možná si také lámete hlavu nad tím, co upéct na Vánoce, abyste do nového roku nevkročila s pěti kilo...
-
Mezinárodní den žen: potěšte sebe, svou maminku nebo sestru lahodným dezertem
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, recepty, tipy
Existuje mnoho skvělých způsobů, jak oslavit všechny úžasné ženy vašeho života. Nic ale nepřekoná sladký dezert. Jaký si upéct?
-
Doma je tam, kde je puding. Krásná nostalgie z dětství nyní i pro celiaky
KristinaGrey||Kulinářské tipy
Také jste jako děti milovali puding? Já měla nejraději, když se ještě na teplém pudingu v mističce utvořil šraloup,...
-
Poradíme vám, jak nejlépe vybrat to pravé krmivo pro vaši kočku
KristinaGrey||Kulinářské tipy
Brit Care Cat podporuje zdraví koček: Výživa pro různé potřeby a věk Kočky se od sebe navzájem liší stejně...
-
Velikonoce trochu jinak: Vyzkoušejte tentokrát i netradiční recepty
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty, velikonoce
Velikonoce jsou tu za pár dní a domácnosti opět provoní tradiční mazance, jidášky nebo beránci. Co ale zkusit i...
-
Tipy na žhavé valentýnské recepty! Nezapomeňte, že láska prochází žaludkem…
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
„Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu,“ pravil irský dramatik George Bernard Shaw. Inu, poněkud cynické prohlášení, ale jen...