Po vysoké škole měla Olga Pospíšilová dobře rozjetou kariéru v Praze, která ji zpočátku úplně pohltila. Později ale zjišťovala, že není úplně spokojena. Poté, co jí zemřel tatínek, se místo pracovní nabídky ve Vídni rozhodla vrátit zpět do malého městečka, odkud pocházela. Toužila mít něco svého, vlastní produkt, který bude dělat radost a zároveň bude spojený se zdravím. Po dědečkovi zdědila polnosti, takže rostlinná výroba se přímo nabízela a nápad s levandulí byl na světě.
Z levandule vznikají lahodné sirupy i sušenky
„S rodinou jsme vysázeli prvních 1200 sazenic a moje živnost se postupně rozvíjela. Dnes jsou levandule veškerý můj život, dávám jim všechen svůj čas,“ vypráví svůj příběh podnikatelka Olga. Název Kup levandule tak přesně vystihuje to, co dělá. Pěstuje levanduli lékařskou, ze které vyrábí další produkty určené pro všechny – od dětí až po seniory.
„Každé roční období obnáší trochu něco jiného. Na jaře se kratší dobu věnuji poli, tedy ručnímu stříhání a důkladné přípravě na sezónu. Je to velmi důležitý čas pro dobrou výnosnost květu levandule. Následuje další sázení několika stovek rostlinek. Pole neustále rozšiřuji, od března do června připravuji výrobky z šicí dílny,“ vypočítává Olga. Portfolio jejích výrobků je však mnohem bohatší. Dále se věnuje přípravě sirupů a sušenek. Jak sama říká, její produkty jsou určené pro radost, zdraví i dobrou chuť. Každý gurmán si může vybrat to, co mu chutná.
Volba tohoto oboru byla pro Olgu přirozená. „Když jsem přemýšlela, co by k poli a ke mně pasovalo, nakonec to vyhrála levandule. V té době u nás ještě nebyla tak populární jako teď,“ říká. Přiznává, že začátky byly těžké. Neměla vedle sebe ty správné osoby, dědeček i tatínek zemřeli a ona se tak musela do obdělávání pole vrhnout sama. „Naštěstí na vesnici ještě dnes žijí lidé, kteří pomáhají a hodně mi poradili. Další překážka nastala v prodeji. Cenová kalkulace se zbožím, které se tu neprodávalo. Neměla jsem ponětí, jak své výrobky nacenit,“ pokračuje.

Dnes je ráda, že utekla od excelovských tabulek a stereotypu
Zpočátku si myslela, že vše zvládne sama. Ale nakonec pochopila, že je to náročné, a dnes jí pomáhají brigádníci a občas externisté, díky kterým se může posouvat dál. „Nesmím zapomenout na velkou podporu mé maminky. Je to člověk z hospodářské rodiny a ta energie, kterou neustále má, je mou největší pomocí,“ dodává. Na práci ji nejvíce baví různorodost. „Není den, abych dělala něco stejně. Každý den je pro mě jiný, a to je hlavní důvod, proč jsem utekla od excelových tabulek a neustálého stereotypu,“ vysvětluje hlavní důvody práce s levandulemi.
Inspiraci sbírá všude kolem sebe. Nápadů má tolik, že je zatím nestíhá realizovat. Práce jí zabírá téměř veškerý čas. a jak sama říká, drží se motta: „Práce nebývá zábava, ale zábava často bývá prací,“. I přes náročnost svého podnikání si však najde čas na svou dceru, které je pouhých 10 měsíců. Dceru vychovává sama a dodává, že o to víc si ji užívá. „Malá je skvělý parťák a ve svém věku už zažila stříhání levandule, zpracování a teď už se chystáme na Vánoce. Naštěstí je moc hodná a dovolí mi pracovat,“ říká pyšná maminka, která si nejvíce odpočine při stříhání levandule. „Ten náboj fialového pole, ta vůně všude kolem vás dostane do neskutečné euforie,“ uzavírá.

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account