Nicole Lukášková je celostní výživová poradkyně, která se ve své praxi zabývá především tím, jak potraviny upravit a správně kombinovat, aby podporovaly tělo v jeho vlastní autoregulaci zdraví. Navíc je zakladatelkou značky ŽIVÉ OŘECHY®, aktivovaných (klíčených) a celostně ochucených ořechů, které jsou dokonalou svačinou do práce, na výlet či mezi schůzkami. Coje podstatou aktivovaných ořechů a jak jejich sílu využít na maximum?
Proč jste se rozhodla podnikat oblasti v zdravého stravování? Proč zrovna ořechy?
Ve své dlouholeté praxi celostní výživové poradkyně (tedy úprava stravy řešící příčinu potíží) se u klientů nejčastěji setkávám s oslabenou kvalitou trávení. Současně mnoho lidí řeší, co vlastně svačit, aby jídlo bylo pro tělo výživné, podporující a přitom jednoduché. ŽIVÉ OŘECHY® jsou řešením tohoto problému. Jsou velmi kvalitní svačinou pro každého, kdo chce žít zdravě, je pro něho důležitá výživová hodnota, a přitom nemá čas se aktivaci ořechů věnovat. Navíc používám pro ŽIVÉ OŘECHY® přírodní příchutě, které jsou přirozeně stimulující nebo podporující dobrou náladu. Takže jsou mezi schůzkami, kroužkem dětí, při sportu, prostě kdykoli po ruce.
Co vůbec znamená pojem zdravé neboli aktivované ořechy? V čem tkví jejich unikátnost a proč by se měly konzumovat?
Ořechy ve své přirozené podobě obsahují tzv. antinutriční látky, konkrétně kyselinu fytovou a blokátory enzymů, které blokují naše trávení a váží se na některé minerály – konkrétně Mg, Ca, Zn a Fe a brání tak jejich vstřebávání. Tyto antinutriční látky jsou přirozenou ochranou rostlin před predátory.
My snižujeme obsah těchto antinutričních látek procesem dlouhodobého máčení ve filtrované vodě s himalájskou solí. Díky tomu jsou ořechy tedy jednak lépe stravitelné a jednak mají tzv. „odemčené“ minerály, takže je tělo snáze vstřebá. Poté je sušíme dokřupava při 42 stupních Celsia, abychom zachovali enzymy a znovu podpořili trávení. Nakupujeme kvalitní ořechy v raw kvalitě, takže zůstávají živé.
Následně je chytře ochutíme superpotravinami nebo protizánětlivým kořením a znovu sušíme při nízkých teplotách. Na konci toho 4-5denního procesu je dokonale výživná křupavá svačina s ochucením podporující přirozené zdraví a dobrou náladu.
Jak se dají zdravé ořechy nejlépe využít v praxi? Jaké jsou vaše osvědčené recepty a tipy?
Je to dokonalá „živá“, a přitom křupavá svačina s vnitřním zdrojem energie. Je dobré si ji vychutnat samotnou a profitovat z jejích celostních účinků na tělo. Vedle skvělé chuti, dostupných minerálů a lehké stravitelnosti je to protizánětlivost koření, přirozená sladkost bez výkyvů krevního cukru, vitalita a dobrá nálada ze superpotravin.
Co je pro vás při výrobě vašich produktů nejdůležitější?
Kvalita, čistota produktu a smysluplnost. Vždy, když něco jím, přemýšlím, jak to prospěje mému tělu a jak podpoří koncentraci a přitom emoční uvolnění. Jako celostní výživová poradkyně vím, jak ořechy upravit, aby byly výživné, a jak je chytře ochutit.
Na dodavatele ořechů mám opravdu velké nároky. V zásadě požaduji 2 věci – raw kvalitu ořechů (jen takové se dají “oživit” – běžné ořechy se z důvodů prodloužení trvanlivosti tepelně a chemicky ošetřují) a dále chci jumbo velikost ořechů. To znamená, že už na výrobním vstupu to jsou celosvětově ořechy v exkluzivní jakosti. Takových dodavatelů je jen pár, a tak každý druh ŽIVÝCH OŘECHŮ z mého portfolia má svého výhradního dodavatele.
Dalším oříškem je čokoláda. Musí být je výhradně z nepražených kakaových bobů, které si zachovávají všechny důležité živiny a antioxidanty (pražením kakaových bobů pro výrobu klasické čokolády se ztrácí až 90 % antioxidantů), vyrábím pravou čokoládu tedy pouze z kakaových bobů, kakaového másla a xylitolu.
Nepoužívám žádné chemické látky proti slepení mandlí a ořechů, vše je ruční práce. Většina dalších surovin použitých k přírodnímu ochucení je navíc v bio kvalitě. Všechny ořechy jsou “živé“, a přitom krásně křupavé bez běžného pražení, které ubírá živiny.
Více informací na ziveorechy.cz
Foto: archiv Nicole Lukáškové
Jídlo by mělo být pro tělo výživné, podporující a jednoduché, říká Nicole Lukášková, která vyrábí Živé ořechy
-
Pandemie přinesla i vyšší rozvodovost a domácí násilí, říká advokát Václav Láska
Redakce Ženy s.r.o.||Rozhovory
Václav Láska vede úspěšnou advokátní kancelář, která se mimo jiné zaměřuje i na rodinné právo. Díky tomu se každý...
-
Pomáháme dětem objevit jejich potenciál, říká Katka Novotná o spolupráci s Janem Mühlfeitem
MartinaRichterová||Rozhovory
Kateřina Novotná se více jak deset věnuje práci s dětmi v předškolním i školním věku. Mimo jiné vede společně s Janem Mühlfeitem...
-
Nikdy není pozdě začít dělat to, co vás baví, říká zakladatelka školy make-upu
Redakce Ženy s.r.o.||Rozhovory
Na začátku kariéry je spousta lidí přesvědčena, že si vybrali obor, který je naplňuje a baví. A několik let...
-
Rakovina prsu převrátila Janě život vzhůru nohama. Proto založila Mamma HELP a pomáhá ostatním ženám ve stejné situaci
Michala Jendruchova||Rozhovory
Před dvaceti lety onemocněla Jana Drexlerová rakovinou prsu. Krátce nato založila organizaci Mamma HELP, která pomáhá stejně nemocným ženám a...
-
Lékařka Jana Tytlová se stará o postižené a týrané děti již téměř dvacet let. Emočně náročné povolání je jejím posláním
MartinaRichterová||Rozhovory
Práce lékařky ji lákala odjakživa. Po škole přijala místo dětské doktorky v Kojeneckém ústavu v Plzni, a tak začala její kariéra...
-
V ženách je obrovský potenciál. Chtějí spolupracovat a rozvíjet se, ale jsou začarované ve starých vzorcích. Nerozumí si, říká Lukáš Sodomka
Lucie Janotová||Rozhovory
Ve svém životě měl Lukáš Sodomka řadu rolí. Do svého bohatého životopisu přidal mimo jiné i roli muže na...
-
Renata Červenková Malvík
KristinaGrey||Rozhovory
Renato, krom toho, že vedete největší prodejnu s dětským zbožím v Čechách jste také maminkou dvou dospělých synů a třetího 10 letého....
-
Bojový sport je neuvěřitelný tvůrce pozitivní energie a navíc vás naučí ubránit se násilníkovi, říká Lucie Hron
MartinaRichterová||Rozhovory
Bojové sporty nejsou pouze pro muže. Ženám přináší celou řadu benefitů, o kterých jste možná dosud nevěděly. Své o...