Nicole Lukášková je celostní výživová poradkyně, která se ve své praxi zabývá především tím, jak potraviny upravit a správně kombinovat, aby podporovaly tělo v jeho vlastní autoregulaci zdraví. Navíc je zakladatelkou značky ŽIVÉ OŘECHY®, aktivovaných (klíčených) a celostně ochucených ořechů, které jsou dokonalou svačinou do práce, na výlet či mezi schůzkami. Coje podstatou aktivovaných ořechů a jak jejich sílu využít na maximum?
Proč jste se rozhodla podnikat oblasti v zdravého stravování? Proč zrovna ořechy?
Ve své dlouholeté praxi celostní výživové poradkyně (tedy úprava stravy řešící příčinu potíží) se u klientů nejčastěji setkávám s oslabenou kvalitou trávení. Současně mnoho lidí řeší, co vlastně svačit, aby jídlo bylo pro tělo výživné, podporující a přitom jednoduché. ŽIVÉ OŘECHY® jsou řešením tohoto problému. Jsou velmi kvalitní svačinou pro každého, kdo chce žít zdravě, je pro něho důležitá výživová hodnota, a přitom nemá čas se aktivaci ořechů věnovat. Navíc používám pro ŽIVÉ OŘECHY® přírodní příchutě, které jsou přirozeně stimulující nebo podporující dobrou náladu. Takže jsou mezi schůzkami, kroužkem dětí, při sportu, prostě kdykoli po ruce.
Co vůbec znamená pojem zdravé neboli aktivované ořechy? V čem tkví jejich unikátnost a proč by se měly konzumovat?
Ořechy ve své přirozené podobě obsahují tzv. antinutriční látky, konkrétně kyselinu fytovou a blokátory enzymů, které blokují naše trávení a váží se na některé minerály – konkrétně Mg, Ca, Zn a Fe a brání tak jejich vstřebávání. Tyto antinutriční látky jsou přirozenou ochranou rostlin před predátory.
My snižujeme obsah těchto antinutričních látek procesem dlouhodobého máčení ve filtrované vodě s himalájskou solí. Díky tomu jsou ořechy tedy jednak lépe stravitelné a jednak mají tzv. „odemčené“ minerály, takže je tělo snáze vstřebá. Poté je sušíme dokřupava při 42 stupních Celsia, abychom zachovali enzymy a znovu podpořili trávení. Nakupujeme kvalitní ořechy v raw kvalitě, takže zůstávají živé.
Následně je chytře ochutíme superpotravinami nebo protizánětlivým kořením a znovu sušíme při nízkých teplotách. Na konci toho 4-5denního procesu je dokonale výživná křupavá svačina s ochucením podporující přirozené zdraví a dobrou náladu.
Jak se dají zdravé ořechy nejlépe využít v praxi? Jaké jsou vaše osvědčené recepty a tipy?
Je to dokonalá „živá“, a přitom křupavá svačina s vnitřním zdrojem energie. Je dobré si ji vychutnat samotnou a profitovat z jejích celostních účinků na tělo. Vedle skvělé chuti, dostupných minerálů a lehké stravitelnosti je to protizánětlivost koření, přirozená sladkost bez výkyvů krevního cukru, vitalita a dobrá nálada ze superpotravin.
Co je pro vás při výrobě vašich produktů nejdůležitější?
Kvalita, čistota produktu a smysluplnost. Vždy, když něco jím, přemýšlím, jak to prospěje mému tělu a jak podpoří koncentraci a přitom emoční uvolnění. Jako celostní výživová poradkyně vím, jak ořechy upravit, aby byly výživné, a jak je chytře ochutit.
Na dodavatele ořechů mám opravdu velké nároky. V zásadě požaduji 2 věci – raw kvalitu ořechů (jen takové se dají “oživit” – běžné ořechy se z důvodů prodloužení trvanlivosti tepelně a chemicky ošetřují) a dále chci jumbo velikost ořechů. To znamená, že už na výrobním vstupu to jsou celosvětově ořechy v exkluzivní jakosti. Takových dodavatelů je jen pár, a tak každý druh ŽIVÝCH OŘECHŮ z mého portfolia má svého výhradního dodavatele.
Dalším oříškem je čokoláda. Musí být je výhradně z nepražených kakaových bobů, které si zachovávají všechny důležité živiny a antioxidanty (pražením kakaových bobů pro výrobu klasické čokolády se ztrácí až 90 % antioxidantů), vyrábím pravou čokoládu tedy pouze z kakaových bobů, kakaového másla a xylitolu.
Nepoužívám žádné chemické látky proti slepení mandlí a ořechů, vše je ruční práce. Většina dalších surovin použitých k přírodnímu ochucení je navíc v bio kvalitě. Všechny ořechy jsou “živé“, a přitom krásně křupavé bez běžného pražení, které ubírá živiny.
Více informací na ziveorechy.cz
Foto: archiv Nicole Lukáškové
Jídlo by mělo být pro tělo výživné, podporující a jednoduché, říká Nicole Lukášková, která vyrábí Živé ořechy
-
Nejmladší pacient s krutou ALS: Dělám, co můžu. Nejtěžší je o nemoci mluvit, říká Tomáš Hrubý
Lucie Janotová||Rozhovory, inspirativní muži, rozhovor, zdraví
Před dvěma lety bylo Tomášovi Hrubému 26 let a cítil se silný a zdravý. Dělal práci, která ho bavila,...
-
Lidem chybí přirozený pohyb, míní Wanda. Vymyslela jednoduchou sestavu cviků, kterou zvládnete i na gauči
MartinaRichterová||Rozhovory
Žijeme ve zrychlené době, kdy neustále bojujeme s nedostatkem času a zapomínáme na to nejdůležitější – přirozený pohyb. S...
-
Petru trápily nesnesitelné menstruační bolesti, řešení našla po pěti letech. Teď se o něj chce podělit
KristýnaMalina||Rozhovory
Petru Mikulcovou dlouhodobě trápily nesnesitelné menstruační bolesti. Prášky na ně nezabíraly a ani sedavý způsob života k jejich řešení zrovna...
-
Podle Laury Janáčkové je důležité správně komunikovat, občas mile a laskavě manipulovat a stále projevovat muži dostatek úcty a obdivu
DanaPešková||Rozhovory
Jak Laura říká, je to snadné, stačí jen vědět, co na muže zaručeně zabírá. Jak to, že muži vyhledávají „potvory“...
-
Často má chuť se vším praštit, ale nevzdává se. Ví, že když má něco smysl, je potřeba pro to udělat maximum, ne před tím utíkat
KristinaGrey||Rozhovory
Kočky SOS: Naďa Tomalová o lásce, zodpovědnosti a neúnavné práci pro opuštěné kočky V minulém životě byla nejspíš kočkou. A...
-
Klidně si stoupněte před zrcadlo a pěkně se pochvalte, vzkazuje devatenáctiletá Vendy všem ženám
MartinaRichterová||Rozhovory
Je mladá, plná energie a připravena plnit si své sny. Svůj volný čas tráví s rodinou a kamarády, protože...
-
Rawmania změnila můj život od základů
VeronikaFojtíková||Rozhovory
Raw strava a zdraví: Bářin příběh o detoxu, uzdravení a životní spokojenosti „S prvními náznaky raw stravování přišel můj...
-
Můj recept, jak stihnout všechno: Poslouchám svůj biorytmus
JanaLeBlanc||Rozhovory
Říká podnikatelka a konzultantka pro rovné příležitosti Katka Kaňoková. Ptali jsme se jí, jak vypadají její typický všední den....