
Meteník
Ingredience
- 300 g Kysané zelí
- 500 g Mouka
- 1 ks Prášek do pečiva
- 400 ml Mléko
Instrukce
- Znáte meteník? My už ano, skvělá chuťovka z kysaného zelí. Určitě vyzkoušejte!Všechny přísady promícháme v míse až vznikne tužší, mazlavé těsto (ne moc řídké). Plech vylijeme olejem (nikoliv vymažeme, ale opravdu vylijeme - těsto neobsahuje tuk, takže se to vstřebá) a těsto na něj rozetřeme (povrch nehladíme, ale necháváme co největší nerovnosti). Mašlovačkou povrch HODNĚ důkladně potřeme olejem (opravdu nešetřit - čím víc, tím líp) a dáme do rozpálené trouby na 220 stupňů Celsia péct. Olej se pomalu vsákne a meteník musí být ve výsledku hnědý jako chleba a křupavý. Pokud ho vytáhnete z trouby dřív, bude z toho taková gumová placka. Mezi tím, než se meteník upeče, oloupeme si tak 3-4 velké stroužky česneku, rozmačkáme si ho do hrnečku od oleje, zamícháme se solí a uděláme si česnekovou pastu. Když upečený meteník vytáhneme z trouby, ještě vlažný jej potíráme česnekovou pastou, případně posolíme (podle chuti). Krájíme na čtverečky a podáváme klidně ještě vlažné. Do druhého dne vám nevydrží. Nemějte strach. Pochopila jsem, proč se to toto jídlo jmenuje meteník. No protože, když ho upečete, budete mít brzo vymeteno
Recept jsem získala na Slovensku. Pekli a prodávali ho ve skanzenu Vlkolínec. A já pak páchla po česneku celou zpáteční cestu
Aby byl výsledek zaručen, pozor na dvě věci:- nešetřit s olejem- nevytahovat z trouby předčasněJo a ještě jedna věc. Před prvním ochutnáváním nechejte všechny hádat, z čeho to je. Garantuju vám, že nikdo neuhádne, že tam je kyselé zelí i s tou kyselou vodou. Není to tam absolutně cítit.